Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret u Moskvi

Lavrov ugostio hrvatskog ministra: "Vidimo i mi očiglednu diskriminaciju Hrvata u BiH"

Aktualno Galerija +0 Gordan Grlić Radman u posjetu Rusiji Galerija 1/1 >>
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u posjetu je Rusiji.

Tamo se sastao sa kolegom Sergejom Lavrovom koji je nakon sastanka podsjetio da Hrvatska i Ruska Federacija slave 30 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa. Dodao je kako se nada da će se popraviti bilanca trgovinske razmjene. 

Pročitajte i ovo Teretni brod - 1 Traže oslobođenje kapetana Bekavca Sindikat pomoraca apelira na Ministarstvo: "Ovo je kriminalizacija pomoraca, cijeli slučaj jako je čudan" Slika nije dostupna Obavio sve susrete Lavrov u Zagrebu: ''Za razliku od odnosa s EU, odnosi s Hrvatskom su konstruktivni''

"Aktivno podržavamo poslovnu suradnju", rekao je Lavrov.

"Imamo obostranu želju za poboljšanje turističke razmjene, a tom će pridonijeti i otvaranje novih letova u lipnju prošle godine", dodao je ruski ministar koji se dotakao i situacije na Balkanu te BiH.

"Što se tiče odnosa Rusije i EU, Rusije i NATO saveza, mi smo hrvatskom prijatelju dali svoje mišljenje. Naglasili smo da cijenimo hrvatski stav vezan uz rješavanje problema koji su se nagomilali između Rusije i EU", rekao je Lavrov.

"Možemo biti zadovoljni trendom u našim bilateralnim odnosima", naglasio je Gordan Grlić Radman koji se zahvalio na pozivu, ali i činjenici da u 30 godina samostalnosti, Rusija Hrvatskoj nikad nije stajala na putu.

"Hvala Rusiji na konstruktivnoj ulozi koju su odigrali u teškim okolnostima '90-ih godina", naglasio je ministar.  

"Treba reći da su međunarodne okolnosti drugačije, složenije nego prošle godine kad smo dogovorili ovaj susret, no to mi je dalo priliku da s kolegom Lavrovim otvoreno razgovaram o aktualnoj situaciji", kazao je.

Dotakao se i razgovora o stanju u BiH.

"I Rusija i Hrvatska su zabrinute za njenu stabilnost i funkcionalnost. Izrazio sam zahvalnost u izražavanju mišljenja da je dejtonska BiH bitna za osiguranje ravnopravnosti triju naroda. Jedino stabilna BiH koja podrazumijeva konstitutivnost može imati svoju budućnost", naglasio je hrvatski ministar i  zahvalio Lavrovu na konstruktivnom pristupu.

"Demoniziranje Republike Srpske"

Na pitanje kako vidi situaciju u BiH, posebno oko pitanja Republike Srpske, Lavrov je odgovario da i Rusija zastupa striktno poštovanje Daytonskog sporazuma.

"Danas postoje planove da se pretvori Bosna iz države koja se sastoji od dva entiteta, tri jednakopravna naroda u unitarnu državu. Uz mentorstvo SAD-a po ovakvim izrekama demonizira se Republika Srpska. Vidimo mi i očiglednu diskriminaciju bosanskih Hrvata. Izborna reforma se mora završiti na temelju Daytonskog sporazuma.

Slikovito je da su SAD, uza sve naglaske da se ne upliću u unutarnja pitanja drugih zemaja, imenovale svog izaslanika za provođenje izborne reforme u BiH. Smatramo to jako slikovitim, vezano za pristup SAD-a Zapadnom Balkanu. Mislimo da se sva pitanja, uključujući izborna, moraju rješavati unutar BiH, poštovajući zakone. Nadam se da će EU potpomoći vraćanju izvorima Daytonskog sporazuma. I da se neće prema Zapadnom Balkanu odnositi kao prema zoni svog utjecaja", naglasio je Lavrov. 

Ivana Petrović, reporteka i urednica Dnevnika Nove TV koja prati susret u Moskvi pitala je Lavrova o ulozi Hrvatske u mirnom rješevanju spora u Ukrajini, podsjećajući da Hrvastka ne nudi iskustva iz akcije Oluja, već iz mirne reintegracije.

"Mislio sam jednostvnu stvar. Kada Hrvatska govori o prenošenju iskustva mirne reintegracije, razmišlja o humanitarnim apektima, o rješavanju jezičnih problema, onda ukrajinska strana razmišlja o tome kako iskoristiti vojni dio tog procesa koji se odvija", rekao je Lavrov.

"Takve nemjere su opasne, a nadam se da do njih neće doći. Pogotovo izjava gospodine Zelenskog koji je rekao da Ukrajinci koji se smatraju Rusima, mogu ići za svoju Rusiju. Tijekom našeg razgovora shvatili smo da u Zagrebu razumiju našu retoriku ", dodao je.   

Radman je naglasio kako hrvatsko-ukrajinska radna skupina ne rade na rješenjima koje bi bili u suprotnosti sa sporazumom iz Minska te da dobri odnosi sa Ukrajinom ne isključuju dobre odnose sa Rusijom.

"Predstavnici hrvatskih institucija ne razgovaraju s Ukrajinom o iskustvima iz Oluje, niti bi ta iskustva bila primjenjiva na Ukrajinu", kazao je Radman.

Sigurnost i stabilnost Europe

Kako je ranije iz izvijestila Ivana Petrović, tema za razgovor bilo je mnogo. 

"Zapadni Balkan, jugoistočna Europa i sigurnost i stabilnost Europe, odnosno razgovor o ukrajinskoj krizi su u agendi", naglasila je među ostalim Petrović.

U Moskvi su se sastali i gospodarstvenici.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene