Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže oslobođenje kapetana Bekavca

Sindikat pomoraca apelira na Ministarstvo: "Ovo je kriminalizacija pomoraca, cijeli slučaj jako je čudan"

Aktualno Galerija Teretni brod - 1 Teretni brod - 1 Foto: Vijesti u 17 Teretni brod - 2 Teretni brod - 2 Foto: Vijesti u 17 Teretni brod - 3 Teretni brod - 3 Foto: Vijesti u 17 +0 Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Galerija 1/4 >>
Kapetan duge plovidbe Marko Bekavac i deset članova posade već su sedam mjeseci zatvoreni u turskom zatvoru u Ankari. Sindikat pomoraca traži kapetanovo oslobođenje.

Kapetan Marko Bekavac iz Splita, tijekom posljednje plovidbe za tursku kompaniju pod panamskom zastavom, uhićen je i zatvoren zbog pronađene droge na brodu. U zatvoru je već sedam mjeseci.

Tvrdi da je žrtva mafijaške organizacije. Uoči ročišta koje mu je zakazano za 10. lipnja, Sindikat pomoraca apelira na Ministarstvo vanjskih poslova.

"Smatramo da se radi o čistom primjeru kriminalizacije pomoraca koji su, u praksi, zbog svoje zapovjedne odgovornosti ili samo zbog razloga što su bili na brodu krivi za nešto što nisu napravili", rekao je za Dnevnik Nove TV Romano Perić iz sindikata pomoraca.

Droga je, neslužbeno, podmetnuta u Kolumbiji, a Bekavac je prije uplovljavanja u tu državu tražio dodatno osiguranje broda. Nije ga dobio. U zatvoru ga je dva puta posjetio hrvatski veleposlanik.

"Naše veleposlanstvo u Ankari je uključeno i kao što smo i svugdje uključeni gdje god Hrvatska ima svoga državljanina i on traži konzornu pomoć, mi smo tu preko našeg veleposlanstva kako bismo pomogli."

"Ne znam točno kako će proces suđenja ići. Moramo doista vidjeti što je, kakvo je stanje ovog trenutka", rekao je ministar vanjskih u europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Pročitajte i ovo Jozo Bekavac, brat Marka Bekavca Mjeseci užasa Brat hrvatskog kapetana zarobljenog u Turskoj: "Živimo u neizvjesnosti. Spomenuo je trgovinu drogom, a u zatvoru su najgori zločinci"

Stanje je takvo da je prvo ročište zakazano 10. lipnja. Bekavac će tad u zatvoru biti devet mjeseci.

"Ovim putem apeliramo na Minstarstvo vanjskih poslova da pokušaju utjecati na turske vlasti diplomatskom notom, kako bi se ovaj cijeli istražni proces ubrzao što može prije", prenio je zahtjev sindikata Romano Perić.

Policija je sa psima drogu pronašla u tanku u strojarnici, no i nakon toga brod je nastavio ploviti. Mnogo je otvorenih pitanja i nelogičnosti.

"A i sama sumnja se nad cijeli slučaj nadvija tako što su turske vlasti oslobodile 10 pomoraca, a 10 pomoraca zadržale u zatvoru. I brod su tijekom istražnih radnji pustili da plovi. Tako da nam je to prilično čudno."

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura

Sve podsjeća na slučaj dubrovačkog kapetana Laptala koji je u grčkom zatvoru proveo 16 mjeseci zbog sumnje na šverc narkoticima. Sve optužbe pokazale su se neutemeljenima, a Laptalo je na kraju oslobođen.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene