Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mađarski premijer o izgledima

'Hrvatska bi mogla završiti pregovore do kraja lipnja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska bi mogla završiti pristupne pregovore s Europskom unijom do kraja lipnja kad završava mađarsko predsjedanje, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova.

Drugi diplomati EU-a, piše Reuters, govore kako će Hrvatska zahvaljujući oživljavanju pravosudne reforme vjerojatno u drugome dijelu godine završiti pregovore, ali kako se čini da je kraj lipnja ipak izgubljen.

Mađarski ministar Janos Martonyi rekao je u intervjuu objavljen na internetskoj stranici mađarske vlade kako je za hrvatsko pristupanje Uniji presudno idućih nekoliko dana. U ponedjeljak ministri vanjskih poslova 27 zemalja članica EU-a raspravljat će o stanju hrvatskih pregovora.

Pročitajte i ovo Subotnja špica u Zagrebu tijekom emidemije koronavirusa - 1 To će promijeniti gradove Njemački mediji se raspisali o zabrinjavajućoj situaciji na Balkanu: "To je multietnička regija već stoljećima, no hoće li ovo izdržati?" Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

>> Kosor: Nadomak smo povijesnog cilja

'Na radnoj ćemo večeri detaljno raspravljati o svim pitanjima sadašnjeg stanja hrvatskog približavanja Uniji. Vjerojatno ćemo dotaknuti i pitanje datuma, kao i druga relevantna pitanja', rekao je Martonyi. Po njegovim riječima, Europska komisija upravo priprema prijedlog EU-ovih pregovaračkih pozicija, u vezi s preostalih pet pregovaračkih poglavlja.

'Hrvatska je zadnjih tjedana znatno ubrzala pripreme i tako će i nastaviti idućih dana i tjedana', rekao je Martonyi. 'Zato ima izgleda da do kraja mađarskog predsjedanja završi pregovore. Za stabilnost jugoistočne Europe bilo bi veoma važno da se iskoristi taj zamah. Ne bi smo smjeli propustiti tu priliku', dodao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene