Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Kriv za pronevjeru

Mubarak osuđen na tri godine zatvora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak u srijedu je osuđen na trogodišnji zatvor zbog pronevjere sredstava, a njegova dvojica sinova na po četiri godine zatvorske kazne, tri i pol godine pošto je pobuna egipatskog naroda dovela do Mubarakova svrgavanja nakon punih 30 godina vlasti, prenose agencije.

Sud u Kairu je 85-godišnjem Mubaraku i njegovim sinovima Gamalu i Alau naložio da plate kaznu od 21.197 milijuna egipatskih funti (2,98 milijuna dolara) te da vrate oko 125 milijuna egipatskih funti koje su ukrali iz proračuna predsjedničke palače.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši predsjednik Mubarak oslobođen optužbi za sudjelovanje u ubojstvima Slika nije dostupna Četiri eksplozije Islamisti preuzeli odgovornost za bombaške napade u Kairu

Paralelno se vodi i drugi sudski proces protiv bivšega predsjednika zbog smrti prosvjednika u pobunama početkom 2011. koje su rezultirale njegovom smjenom. U tom je slučaju u lipnju 2012. osuđen na doživni zatvor, no Vrhovni sud kasnije je naredio ponovno suđenje.

Islamisti preuzeli odgovornost za bombaške napade u Kairu

Zasad nije poznato hoće li se Mubaraku i njegovim sinovima uračunati u kaznu godine koje su proveli u zatvoru.

Presuda će vjerojatno zadovoljiti Egipćane koji su živjeli tijekom njegove 30-godišnje autokratske vladavine, no analitičari tvrde da su svi poslovni ljudi koji su mu još uvijek lojalni i dalje vrlo utjecajni u Egiptu, piše Reuters.

Grupe za obranu ljudskih prava kažu da su malverzacije iz razdoblja Mubarakova režima prisutne i u trenutku kada se na preuzimanje vlasti u zemlji priprema još jedan bivši visoki vojni dužnosnik, Mubarakov nekadašnji šef tajne službe Abdel Fatah al-Sisi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene