Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak u prošlost

Homoseksualnost u Indiji opet postaje kažnjivo djelo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud poništio je presudu iz 2009. koja je dekriminalizirala davnu odluku iz 1861. da je homoseksualnost neprirodna i kažnjiva.

Zemlja s više od milijardu ljudi i kastinskim sustavom u kojem i dalje žive razlike i podjele među građanima, zasigurno se oni seksualno drugačiji, homoseksualci, ne osjećaju ugodno.

Pročitajte i ovo Indija otkrila krijumčarsku mrežu koja ljude na prevaru šalje u rusko-ukrajinski rat Najmanje 35 završilo na bojištu Otkrivena krijumčarska mreža: Ljude su na prijevaru slali na front u Rusiji Leopard Viralna snimka VIDEO Dječaku u ured ušetala velika zvijer, fantastična reakcija spasila mu život

Odsad će im, prema pisanju Washington Posta, u Indiji biti još teže jer je Vrhovni sud presudio da je homoseksualnost kažnjiva!

Engleska crkva predlaže 'blagoslov' gay brakova

Time je ta najviša pravosudna instanca ukinula odluku iz 2009., kojom se homoseksualnost dekriminalizira. Naime, čak dotad na snazi je u Indiji bio britanski zakon još iz kolonijalnog doba 1861., koji je istospolnu ljubav smatrao protuprirodnom i kažnjivom do 10 godina zatvora.

Kad je taj zakon 'pao' prije četiri godine kao 'diskriminirajuć i nasilan prema osnovnim ljudskim pravima', svi su se u gay zajednici veselili.

'Ne smije se zaboraviti da je diskriminacija suprotnost jednakosti i da je priznavanje jednakosti potvrda dostojanstva svake osobe', pisalo je tad u presudi suda u Delhiju.

No, vjerske i društvene zajednice, neke, uložile su žalbu i navele Vrhovni sud da pobije odluku iz 2009. i, na neki način, baci manjinska prava nazad u 19. stoljeće.

'I muslimani i kršćani i hinduisti, svi smatraju da homoseksualnost nije dobra i prirodna', drži pravni zastupnik podnositelja žalbe Ejaz Maqbool.

'To je veliki korak unatrag, ali kažem vam - bitka nije gotova, ovo je ustavna bitka koja se nastavlja', ističe odvjetnik zajednice u Indiji Anand Grover.

Vođe iz redova gayeva i lezbijki, dodaje, ogorčeni su sudskom kriminalizacijom homoseksualnosti, boje se da će to opet značiti hrvanje s predrasudama u konzervativnoj i duboko religioznoj sredini. (VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene