Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Jedna od 18 preporuka

Engleska crkva predlaže 'blagoslov' gay brakova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svećenici Engleske crkve moći će udijeliti blagoslov istospolnim brakovima, stoji u dugoočekivanim prijedlozima objavljenima u četvrtak kojima crkva usvaja otvoreniji, i sporan, pristup homoseksualnosti.

Iako se gay parovi i dalje neće moći legalno vjenčati u anglikanskoj crkvi, svećenici će službeno moći dopustiti gay i lezbijskim parovima da brak i partnerstvo obilježe crkvenim obredom.

Kritičari su oštro osudili prijedlog tvrdeći da je u suprotnosti s učenjem crkve o spolnosti.

To je jedna od 18 preporuka radne skupine osnovane prije dvije godine uslijed rastućih napetosti oko odnosa crkve prema homoseksualnim vjernicima i svećenstvu, no mogle bi proći još dvije godine dok ne postanu službena politika.

Ocijenivši da se radilo o osjetljivim pitanjima, voditelj skupine Joseph Pilling rekao je da je crkva morala uzeti u obzir brze društvene promjene i odgovoriti na zabrinutost crkvenih vođa zbog pada broja vjernika i nesposobnosti crkve da privuće mlađe ljude.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast

VIŠE O TEMI : Referendum o braku

Britanski parlament usvojio je ove godine nove zakone kojima se od 2014. legaliziraju istospolni brakovi, nakon što su 2005. legalizirana istospolna partnerstva, a crkva je ukinula zabranu da gay svećenici ne mogu postati biskupi.

'Možete crkvu učiniti hladnim mejstom za gayeve i lezbijke...ili ju možete učiniti toplijim i otvorenijim mjestom', rekao je Pilling na konferenciji za novinare.

'Od svećenika se takvi obredi neće zahtjevati i njima se neće potvrđivati istospolni brakovi bez značajnih promjena zakona', istaknuo je Pilling. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene