Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odraz političke volje

Hollande: Europa ne može biti samo zbroj država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komentirajući pregovore o višegodišnjem pregovoru Europske unije, francuski je predsjednik iznio i neka svoja viđenja budućeg ustroja EU, a dao je i podršku Strasbourgu kao domu Europskog parlamenta.

Francuski predsjednik Francois Hollande zauzeo se u utorak u govoru zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu za razuman kompromis oko višegodišnjeg proračunskog okvira EU, koji će biti glavna tema summita europskih čelnika krajem ovoga tjedna u Bruxellesu.

"Kompromis je moguć, ali mora biti razuman", rekao je Hollande u svom prvom govoru pred Europskim parlamentom, ističući da je štednja potrebna, ali ne na štetu gospodarskog rasta.

Pročitajte i ovo Herbert Kickl, predsjednik Slobodarske stranke Imaju 30% podrške U Austriji bi krajnja desnica mogla pobijediti na europskim izborima Danijel Vrbota, reporter Dnevnika Nove TV Plenarna sjednica Europski parlament usvojio nekoliko važnih pravila za hrvatske građane, tiču se banaka, potrošačkih kredita, nabave oružja...

>> Čelnici EU postigli dogovor o nastavku jačanja integracija

Hollande je rekao da europski proračun mora osigurati provedbu zajedničkih politika, da mora postojati financijski okvir za pakt o gospodarskom rastu, koji je dogovoren u lipnju prošle godine, da proračun treba podržati najranjivije u društvu te imati jasniju i transparentniju prihodovnu stranu.

Na kompromis o europskom proračunu pozvao je i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso koji se zastupnicima obratio nakon Hollandea. "Pozivam šefove država ili vlada koji će se okupiti ovaj tjedan u Bruxellesu da pronađu kompromis, koji će odgovarati ambicijama koje Europa ima", rekao je Barroso, dodajući da je europski proračun najbolji instrument koji Europa ima za investicije.

Oko europskog proračuna uvijek se vode žestoki pregovori, u prvom redu između država koje u europski proračun uplaćuju više nego što dobiju natrag i onih koje dobiju više nego što daju. Prva skupina, koja se neformalno naziva "prijatelji boljeg trošenja", a neki ih nazivaju i "klub škrtaca", traži da u vremenima štednje i proračunskih rezova ni europski proračun ne može biti iznimka. Druga skupina, "prijatelji kohezije", u kojoj je i Hrvatska, nastoji se izboriti da mjere štednje u proračunu EU ne idu na štetu kohezijskih sredstava iz kojih se financiraju projekti namijenjeni smanjivanje razlike između bogatih i siromošnih regije u Uniji.

'Europa ne može biti samo zbroj država'

Francuski predsjednik iznio je i svoje poglede kako bi Europska unija trebala izgledati. "Europa se ne može zadovoljiti time da bude zajedničko tržište, da ima proračun i valutu. Europa ne može biti zbroj država, od kojih svaka od Unije traži samo on što je za nju korisno. Europa je prije svega odraz političke volje, angažmana u kojem svatko prihvaća ravnotežu prava i obveza, prostor u kojem se poštuju pravila, gdje povjerenje stvara solidarnost, projekt o čijim se postignućima ne može stalno raspravljati i dovoditi ih u pitanje u svakoj fazi", rekao je Hollande.

Izjasnio se protiv Europe dviju brzina, koja bi ubrzo postala "nejednaka i podijeljena" te se zauzeo za Europu u kojoj bi države tješnje surađivale na nekim projektima u okviru pojačane suradnje. Hollande je rekao da eurozona treba imati vlastitu tečajnu politiku, jer tečaj eura može ugroziti napore zemalja članica da povećaju svoju konkurentnost.

"Monetarna unija mora imati tečajnu politiku, inače joj se može nametnuti tečaj koji neće održavati stvarno stanje njezine realne ekonomije. Ne možemo se prepustiti tome da samo konstatiramo rast eura i da se zbog toga žalimo ili se veselimo", rekao je Hollande.

Hollande dao podršku Strasbourgu kao lokaciji Europskog parlamenta

On je u utorak dao podršku radu Europskog parlamenta u Strasbourgu, umjesto u Bruxellesu, obrazloživši to povijesnom i simboličnom ulogom toga grada u francusko-njemačkoj pomirbi. "Branim Strasbourg, europsku prijestolnicu, jer nas povijest podsjeća na ulogu Strasbourga", istaknuo je Hollande.

Razlog potpori nije to što je Strasbourg "u Francuskoj" ni to što se u europskim ugovorima ime toga grada navodi kao sjedište parlamenta, istaknuo je predsjednik, nego to što smo "proslavili 50. obljetnicu ugovora o francusko-njemačkom prijateljstvu i što je Strasbourg dio pomirbe između naših zemalja".

Europski ugovori predviđaju da se 12 plenarnih sjednica na godinu održava u Strasbourgu, gdje mu je službeno sjedište. Ustvari, te sjednice traju tri i pol dana, od ponedjeljka poslijepodne do četvrtka. Preostalo vrijeme zastupnici uglavnom rade u Bruxellesu, napose u povjerenstvima i na sjednicama političkih skupina.

Sve veći broj zastupnika osporava opravdanost rada na dvjema lokacijama koji ima za posljedicu seobu tisuća zastupnika, dužnosnika, prevoditelja i novinara svakog mjeseca i kritizira njegovu financijsku cijenu i utjecaj na okoliš. Traže da se svi parlamentarni poslovi prenesu u Bruxelles.

'Strasbourg je gostoljubiv i divan grad koji treba posjetiti barem jednom u životu, ali ne svaki mjesec'

Predsjednik konzervativnih eurozastupnika iz Velike Britanije Martin Callanan narugao se u utorak takvoj praksi rekavši: "Strasbourg je gostoljubiv i divan grad koji treba posjetiti barem jednom u životu, ali ne svaki mjesec".

Hollande mu je odgovorio da Strasbourg utjelovljuje "povijest i budućnost Europe zato što postoje gradovi koji su simbol Europe".

"Mislimo li da Strasbourg ne može biti sjedište Europskog parlamenta, sumnja se uvlači u europska uvjerenja svih, bez obzira na materijalne teškoće na koje možete naići", zaključio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene