Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Summit u Bruxellesu

Čelnici EU postigli dogovor o nastavku jačanja integracija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sljedeće godine bi trebao biti predstavljen prijedlog jedinstvenog mehanizma za rješavanje bankarskih kriza. Drugi je to stup bankovne unije. Na skupu kao promatrač sudjeluje i hrvatski premijer Milanović.

Europski čelnici dogovorili su plan nastavka integracije. Najavljen je i drugi stup bankovne unije. Prijedlog mehanizma za spašavanje posrnulih banaka Komisija bi trebala iznijeti sljedeće godine. 'Druga faza bankovne unije je izravna rekapitalizacija banaka. To je već bilo na rasporedu sastanka u lipnju. Sada je to precizirano u kalendaru', kaže francuski predsjednik Francois Hollande.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nije dugo čekao Milanović potpisao zakon: Sabor će u petak glasati o povjerenju novoj vladi Konstituiranje Sabora - 3 Novi saziv Zastupnici u četvrtak prvi put u saborskim klupama: Uskoro i glasanje o Vladi?

Ključan korak prema bankovnoj uniji ostvaren je već uoči Europskog vijeća. Ministri financija Europske unije postigli su dogovor o zajedničkom nadzoru oko 200 najvećih banaka. 'Europa je stavila kočiju ispred konja sa monetarnom unijom, a zanemarila bankarsku i fiskalnu uniju i sada se polako ide u tom smjeru. Mislim da je ovo definitivna pobjeda eura i koliko god je situacija teška i bit će još neko vrijeme komplicirana ,stvari su danas puno stabilnije nego prije godinu dana', kazao je premijer Milanović.

>> Bankovna unija: Građani više ne bi trebali sanirati probleme financijskog sektora

Hrvatski je premijer razgovarao i sa slovenskim kolegom. 'Više onako o Božiću, vremenu, skijanju, biciklu i takvim stvarima', rekao je premijer. O problemu Ljubljanske banke, kaže, nije bilo riječi. 'Hrvatska duboko vjeruje, tvrdi, da je sa svoje strane ispunila svoje obveze. Vijeće koje je danas Europsko vijeće potvrdilo je gdje se Hrvatsku pozdravlja, podupire. Spominje se na jednom mjestu i sukcesija. Da, i toga se držimo. Dakle, Hrvatsku nitko nije prozvao ni zbog čega'. kazao je Milanović.

Ali prozivanja je bilo u Ljubljani. Slovenski ministar vanjskih poslova Erjavec je izjavio da postoji mogućnost da Slovenija zbog problema Ljubljanske banke neće ratificirati hrvatski pristupni sporazum do prvog srpnja sljedeće godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene