Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trese mu se stolica

Hoće li Italija konačno stati na kraj Berlusconiju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski Ustavni sud odlučuje o sudbini Silvija Berlusconija.

Počela je rasprava o zakonu koji premijera i ministre štiti od kaznenog progona. Proglase li suci zakon neustavnim, Berlusconija čekaju suđenja za korupciju, podmićivanje i utaju poreza.  Hoće li Italija konačno stati na kraj jednom od najkontroverznijih političara današnjice?

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

>> Može li se talijanskom premijeru suditi za korupciju?

Silvio Berlusconi jedan je od najbogatijih ljudi Europe. Povezuju ga s brojnim ženama, ali i brojnim aferama. Bezbroj puta optuživan, ali nikad osuđivan.  Prošle je godine progurao zakon koji premijera i ministre štiti od kaznenog progona i 15 sudaca Ustavnog suda sada raspravlja je li zakon u skladu s Ustavom.

Prema pisanju talijanskog tiska, 15 sudaca Ustavnog suda je podijeljeno. Osmero ih želi ukidanje zakona, sedmero smatra da ne krši Ustav, odluku bi trebali donijeti do kraja tjedna. 'Odbace li suci zakon, bit će to ozbiljan udarac egu Silvija Berlusconija.  On neće morati odmah u zatvor ili na suđenje, ali vrlo brzo će se morati suočiti s ozbiljnim optužbama za podmićivanje, korupciju i utaju poreza', smatra politički analitičar James Walston.

Suce optužio da su ljevičari

Talijanski premijer optužbe odbacuje i za suce kažu da su ljevičari kojima je jedini cilj maknuti ga s vlasti. Ukinu li njegov zakon, poručuje kako će dokazati da je nevin u što većina Talijana ne vjeruje.

Popularnost Silvija Berlusconija među biračima rekordno je niska, svega 30-ak posto. U parlamentu ima minimalnu većinu i prošli je mjesec jedva preživio glasovanje o povjerenju. Ustavni sud sada bi mogao dodatno zatresti premijersku fotelju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene