Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavni sud o Berlusconijevu zakonu

Može li se talijanskom premijeru suditi za korupciju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski ustavni sud počeo je raspravu o tome može li se premijeru Silviu Berlusconiju suditi za korupciju i utaju poreza povezanu s njegovim poslovnim carstvom Mediasetom.

Petnaest sudaca treba odlučiti je li je zakon usvojen prošle godine, kolokvijalno nazvan 'Berlusconijevim', koji štiti premijera i ministre od kaznenog progona u skladu s ustavnim načelom jednakopravnosti svih građana pred zakonom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Zemlja treba spokoj' Hoće li presuda Berlusconiju uzdrmati talijansku vladu? Slika nije dostupna Borba za fotelju Italija: Lijevi centar hoće Prodija za predsjednika

Nakon što je Berlusconijeva vlada jedva preživjela glasovanje o povjerenju prošloga mjeseca, sudska odluka mogla bi otežati napore za učvršćenjem njegove koalicije desnog centra. Presuda se očekuje u četvrtak.

Pravorijek ustavnog suda zatražili su suci u Milanu, gdje je Berlusconi suočen s tri postupka za podmićivanje svog bivšeg odvjetnika Davida Millsa, te za pronevjeru i utaju poreza povezanu s prodajom televizijskih prava.

Ako odluka bude usmjerena protiv njega, to nužno ne znači da će se Berlusconi morati odmah pojaviti pred sudom, ali prije ili kasnije suočit će se sa suđenjem, kao i s rizikom od zatvorske kazne.

Talijanski mediji pišu u utorak da su suci ustavnog suda podijeljeni oko toga pitanja i da se može očekivati vrlo tijesna odluka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene