Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francois Fillon

"Monsieur Nitko" mogao bi postati francuski predsjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši šef Nicolas Sarkozy smatrao ga je činovnikom, a njegovi su ga suparnici zvali "gospodin Nitko", ali nitko, niti suparnici, anketari ili komentatori do prije desetak dana nisu mislili da Francois Fillon ima ikakvih izgleda osvojiti republikansku nominaciju za francuskog predsjednika, no upravo to se u nedjelju dogodilo.

Pošto je u drugom krugu predizbora premoćno osvojio nominaciju francuske desnice, Fillon je najavio da će ujediniti svoje pristaše kako bi se provele duboke reforme koje su potrebne Francuskoj, prenose agencije.

Pročitajte i ovo Modna revija, ilustracija Uskoro novi kriteriji Francuska donijela mjere protiv brze mode Francois Verove Vodio dvostruki život Potpuno nevjerojatno! Serijski silovatelj pojavio se u TV kvizu u trenutku kada ga je policija tražila zbog 31 silovanja i ubojstva

"Sada moram uvjeriti cijelu zemlju da je naš projekt jedini koji nas može pokrenuti", rekao je Fillon u svom pobjedničkom govoru nakon osvojenih predizbora. "Moj je pristup jasan: Francuska ne može trpjeti svoj pad. Ona želi istinu i želi akciju", rekao je vidljivo dirnuti Fillon.

Fillon je premoćno pobijedio svog protukandidata Alaina Juppea, osvojivši više od dvije trećine glasova birača francuske desnice. Juppe je priznao poraz i najavio da će podržati Fillona u predsjedničkoj utrci sljedeće godine u kojoj će se najvjerojatnije sučeliti s čelnicom krajnje desnice Marine Le Pen.

Istraživanja javnog mnijenja Fillonu daju veliku prednost pred Le Pen, no analitičari su ipak oprezni s obzirom da su ankete nedavno bile u raskoraku s rezultatima na biralištima u slučaju britanskog izlaska iz EU-a i pobjede Donalda Trumpa u SAD-u.

Fillona je podržao i bivši predsjednik Sarkozy. "Došao je trenutak da se naša politička obitelj mobilizira oko Francoisa Fillona kako bi se jamčile promjene koje su Francuskoj potrebne više nego ikad", rekao je Sarkozy.

Fillon - iskonski ekonomski i socijalni konzervativac

Francois Fillon, izgledni budući francuski predsjednik, vjerojatno je najbliže iskonskom ekonomskom i socijalnom konzervativcu među francuskom političkom elitom.

Taj 62-godišnjak mladenačkog izgleda i otmjena držanja, više od pola svoga života proveo je u politici i veliki je poštovatelj Margaret Thatcher, što mu u Francuskoj baš i nije plus.

U kampanji se isticao najavama da će srezati javnu potrošnju, među ostalim i radikalnim smanjenjem broja zaposlenih u javnim službama. Govorio je o rezanju pola milijuna radnih mjesta u pet godina, što su njegovi protukandidati odbacili kao opasnu i neprovedivu mjeru.

Fillon je odgovorio da je to moguće ako ljudi u javnim službama rade 39 sati tjedno umjesto postojećih 35 sati.

"Prišili su mi etiketu ekonomskog liberala kao da sam gubavac iz Srednjeg vijeka. A ja sam samo pragmatičan", kazao je.

Fillon na desnici pobijedio Juppea i svog bivšeg šefa Sarkozyja

Analitičari su procijenili da je pobijedio na predizborima zato što je Juppe u kampanji otišao previše ulijevo, a Sarkozy previše udesno.

Fillon, koji voli voziti trkaće automobile na stazi u Le Mansu, bio je premijer u predsjedničkom mandatu Nicolasa Sarkozyja.

Njegov bivši šef, kojeg je Francois Hollande pobijedio na izborima 2012. godina, a Fillon i Alain Juppe mu 2016. dokrajčili političku karijeru u prvom krugu predizbora, jednom je opisao svog premijera samo kao višeg činovnika. Ali ga je svejedno podržao u drugom krugu predizbora protiv Juppea.

Rođen u regiji Sarthe, nekih 200 kilometara zapadno od Pariza, gdje su rimokatolički korijeni stanovništva još snažni, Fillon se razlikovao od protukandidata i po tome što se protivi mogućnosti da homoseksualci usvajaju djecu.

Glasao je, neuspješno, i protiv legalizacije homoseksualnog braka 2013. te se protivi medicinski potpomognutoj oplodnji neudanim ženama i lezbijkama.

U braku je s Velšankom Penelopom i imaju petero djece. Kada je prije 35 godina prvi put izabran u parlament, bio je najmlađi zastupnik.

Analitičari i anketari su uvjereni da će se u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora iduće godine plasirati krajnja desničarka Marine Le Pen umjesto bilo kojeg kandidata trenutno vrlo nepopularnih socijalista. Iako oprezniji nakon iznenađujućih rezultata britanskog referenduma i američkih predsjedničkih izbora, svi su uvjereni da će pobjednik republikanskih predizbora biti i francuski predsjednik. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene