Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon konkurencije

HEP snižava cijenu struje, izračunali smo koliko možete UŠTEDJETI!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska elektroprivreda izvijestila je kao je 'Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji podnijela zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju kućanstvo od 10,7 posto'.

Iznos računa za struju koju isporučuje HEP uskoro će biti niži. 'Na ukupnoj visini računa to je nekih 6 do 7 posto popusta na električnu energiju, zavisi o profilu vaše potrošnje', rekao je Tomislav Šerić, predsjednik uprave HEP-a. Što znači ako, primjerice, koristite jednotarifni model struje i plaćate 197,79 kn na mjesec, struja će vam biti 12,46 kn jeftinija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stiglo odobrenje HERA-e KONAČNO JEFTINIJA STRUJA Slika nije dostupna Zaboravite niže cijene Za sada ništa od jeftinije struje HEP-a

Koristite li dvotarifni model i plaćate 296,65 kn na mjesec, jeftinija je za 18,09 kn. HEP ipak tvrdi da je na sniženje utjecalo njihovo pozitivno poslovanje u ovoj godini, a ne konkurencija. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pozdravlja odluku: 'Mislim da je to konkurentna cijena, realna cijena i nešto što tržište električne energije može omogućiti u toj mjeri snižavanje cijene'.

'Zahtjev za korekcijom cijene u navedenom iznosu temelji se na primjeni formule za obračun troškova proizvodnje električne energije u prvom polugodištu ove godine i procjeni troškova proizvodnje u 2013. godini, a u skladu s pravilima utvrđenim Tarifnim sustavom za proizvodnju električne energije', priopćio je HEP.

>> Vrdoljak HEP-u: Snizite cijenu struje!

Sada se čeka odluka HERA-e i nakon toga će biti objavljena cijena električne energije za kućanstva.

'Ukupna cijena električne energije sastoji se od proizvodne komponente, naknade za prijenosnu i distribucijsku mrežu, mjerne usluge, naknade za opskrbu i naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (naknadu za mrežu, naknadu za mjernu uslugu te naknadu za OIE plaćaju svi kupci električne energije u istom iznosu bez obzira na izabranog opskrbljivača).

>> Evo što napraviti želite li PROMIJENITI opskrbljivača strujom!

Zahtjevom upućenim HERA-i predlaže se smanjenje proizvodne komponente cijene što znači da će, ukoliko HERA prihvati zahtjev HEP-a, krajnja cijena za kupce u kategoriji kućanstva biti u prosjeku niža za približno šest do sedam posto.

Ako koristite jednotarifni model struje i mjesečno plaćate 197,79 kuna, struja će vam biti 12,46 kuna jeftinija. Ako koristite dvotarifni model i plaćate 296,65 kuna na mjesec, računi će vam biti manji za 18,09 kuna

Primjerice, smanjenje ukupnog mjesečnog računa za električnu energiju kod kućanstva s jednotarifnim modelom ('plavi') i uz godišnju potrošnju od 2.000 kWh, iznosit će 6,3 posto.

>> JOŠ JEFTINIJA STRUJA: Njemačka tvrtka objavila popuste za potrošače

Iznos ukupnog smanjenja mjesečnog računa za električnu energiju, kod kućanstva s dvotarifnim modelom ('bijeli') s omjerom potrošnje u višoj i nižoj tarifi 65:35 posto i uz godišnju potrošnju od 3.500 kWh, iznosit će 6,1 posto', stoji u priopćenju HEP-a.

Koliko je održivo ovo sniženje, znat će se za pola godine kada HEP ponovno bude mogao tražiti od Here odobrenje za promjenu cijene.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene