Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Perry izazvao gnjev Turaka

Guverner Teksasa: Turskom vladaju 'islamski teroristi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teksaški guverner Rick Perry izjavio je u TV debati republikanskih predsjedničkih kandidata da Turskom vladaju 'islamski teroristi', zbog čega je u utorak turski veleposlanik u Washingtonu izrazio zabrinutost, udruga Amerikanaca turskog podrijetla zatražila je njegovu ispriku, a uslijedile su i gnjevne reakcije u turskim medijima.

Sudjelujući u ponedjeljak navečer u republikanskoj TV debati u Myrtle Beachu u Južnoj Karolini, Perry je u odgovoru na pitanje treba li Turska i dalje biti članica NATO-a, rekao kako neki smatraju da tom zemljom vladaju 'islamski teroristi'.

NATO saveznica je 'daleko' odmakla od zemlje u kojoj je on služio kao pilot američkog ratnog zrakoplovstva 1970-ih, kazao je Perry.

'Očito, imate zemlju kojom vladaju oni koje mnogi doživljavaju kao islamske teroriste', rekao je Perry u debati.

Njegova savjetnica za vanjsku politiku Victoria Coates, u utorak je pokušala pojasniti guvernerove opaske, rekavši kako neki smatraju turske čelnike islamskim teroristima zbog njihove potpore Hamasu i flotilama protiv Izraela, te da je Perry odgovarao na pitanje vezano uz nasilje prema ženama i vezama s Hamasom.

Turski veleposlanik u SAD-u izrazio je razočaranje i zabrinutost zbog izjave guvernera Perrya u kojoj je umjereno islamsko čelništvo u Ankari opisao kao islamske teroriste. 'Razočaran sam i zabrinut što je Turska i njezino godinama provjereno savezništvo, partnerstvo i prijateljstvo s SAD-om postalo objekt neprimjerene i loše savjetovane kritike tijekom sinoćnje debate republikanskih kandidata', rekao je veleposlanik Namik Tan u priopćenju.

Turska koalicija Amerike, iseljenička udruga iz Washingtona, pozvala je kandidata Perrya da se ispriča za svoj 'užasan, neobrazovan i neinformiran' istup, dok su turski novinari tu izjavu dočekali s nevjericom i gnjevom.

'Rick Perry: kakav idiot', bila je reakcija vodećeg kolumnista turskog dnevnika Hurriyet, Mustafe Akyola na Twitteru, prenosi CNN.

Turska državna televizija TRT je izvijestila: 'Rasprava u kojoj je republikanski kandidat Rick Perry sudjelovao na američkoj Fox TV pretvorila se u skandal koji je sadržavao vrlo ružne izjave o Turskoj', također prenosi CNN. (Hina)

Pročitajte i ovo Okupljanje islamista u Hamburgu 27. travnja 2024. Okupljanje islamista Usred Europe paradirali s transparentima koji pozivaju na šerijat, političari složni u osudi: "Takvi slobodno mogu iseliti" Slika nije dostupna Dokument nije bio za javnu objavu Njemačka Tursku smatra pomagačicom islamističkih terorista

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene