Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O mirovinama i porezu

Grčki parlament izglasao reforme, prosvjedovalo 10 tisuća ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grči parlament tijesnom većinom podržao je u noći s nedjelje na ponedjeljak vladin prijedlog mirovinske reforme u sklopu mjera koje Grčkoj propisuju vjerovnici, Europska unija i Međunarodni monetarni fond.

Za zakon o mirovinskom sustavu, kojim se predviđa povećanje doprinosa za mirovinu i uvođenje poreza, glasala su 153 zastupnika vladajuće koalicije predvođene Sirizom, od 296 nazočnih zastupnika.

Pročitajte i ovo Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja" Populacija stari, a mirovine ne rastu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stari kontinent sve je stariji Problem s kojim se ne bori samo Hrvatska: Mirovine će biti sve niže, a broj siromašnih i starih građana sve viši

Prije glasanja, ispred zgrade parlamenta okupilo se preko deset tisuća ljudi. Mali dio njih bacao je na policiju molotovljeve koktele i druge predmete, na što je policija odgovorila suzavcem, dok je većina mirno prosvjedovala protiv serije zakona za koje smatraju da će drastično smanjiti mirovine i druga socijalna davanja.

Reforma mirovinskog sustava uz smanjenje broja fondova i visine mirovina jedan je od uvjeta za nastavak pomoći Grčkoj, a glasanje u parlamentu održano je uoči ključnog sastanka ministara financija eurozone u ponedjeljak u Bruxellesu.

Posljednjih dana bilo je više prosvjeda, i u Ateni i u Solunu, protiv tih reformi. U nedjelju je u ta dva grada prosvjedovalo ukupno oko 26.000 ljudi.

O nacrtu zakona raspravljalo se u parlamentu od subote ujutro. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene