Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani bijesni

Grčka: Vlada najavila 15.000 otkaza u javnom sektoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki parlament usvojio je u nedjelju navečer zakon o novim mjerama štednje koje zahtijevaju EU, ECB i MMF, a koji predviđa restrukturiranje u javnom sektoru i otkaze za 15.000 djelatnika.

Smanjenje broja radnika u javnom sektoru uvjet je koji je postavila trojka za deblokiranje nove tranše kredita od 8,8 milijardi eura koje Grčka treba za isplate plaća i mirovina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

Ukupan iznos od 240 milijardi međunarodne pomoći je bio odobren 2010. toj zemlji kako bi izbjegla bankrot, u zamjenu za nastavak mjera štednje.

Novi zakon je usvojen nakon burne rasprave u skupštini s 168 glasova od 292 nazočna zastupnika, protiv ih se izjasnilo 123, a jedan je samo obznanio da je 'nazočan'.

Do kraja 2014. je previđeno otpuštanje 15.000 radnika, od kojih 4.000 u 2013., što je do sada neviđena mjera i taj zakon otvara put za isplatu nove tranše od 8,8 milijardi eura kredita od ukupnog iznosa od 240 milijardi eura.

>> Fiskalna pronevjera i štednja eksplozivni koktel za europsku politiku

Otkazi se predviđaju za one službenike koji su kažnjeni za korupciju i ocijenjeni nesposobnima, one koji će biti potaknuti na dragovoljan odlazak u mirovinu, te one kojima su ukinuta radna mjesta nakon zatvaranja više desetaka javnih poduzeća.

U nedjelju navečer se na poziv sindikata privatnog i javnog sektora oko 800 ljudi okupilo na Trgu Syntagma ispred parlamenta u središtu Atene. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene