Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neredi u Grčkoj

Prosvjedi ne jenjavaju, premijer poziva na smirivanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nemiri u Grčkoj nakon pogibije 15-godišnjeg učenika u sukobu s policijom ne jenjavaju, a premijer Costas Karamanlis je nakon izvanrednog sastanka vlade danas pozvao na smirenje stanja nazvavši nerede diljem zemlje 'neprihvatljivim'.

Gotovo tisuću studenata i srednjoškolaca okupilo se u ponedjeljak u središtu Atene prosvjedujući protiv ubojstva dječaka kojega je ustrijelila policija, prenijele su agencije.

Pročitajte i ovo Pljačka zlatarnice u Grčkoj Ukrali robu od 315.000 eura VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Panteri: Lopov puzao po podu da ne bi aktivirao alarm Nebo u Grčkoj - 3 marsovski prizori FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske

Uz povike 'ubojice, ubojice', 'dolje vlada ubojica', mladež se okupila ispred zgrade sveučilišta u Ateni, a zatim se uputila prema zgradi parlamenta noseći veliki transparent na kojemu je pisalo 'Želimo novac za škole, a ne za F-16 i spašavanje banaka'.
Ispred zgrade parlamenta zaustavio ih je kordon policije i zapriječio im put prema sjedištu vlade.

Organizacija studenata pravnog fakulteta zatražila je u priopćenju 'ostavku ministra unutarnjih poslova i njegova zamjenika te odlazak vlade ubojica'. 

>> Novi val prosvjeda u Solunu i Ateni

Studenti naoružani molotovljevim koktelima i kamenjem u ponedjeljak su se u Solunu, na sjeveru zemlje, sukobili s policijom, uništavajući izloge trgovina, a skupine mladih su napadale policijske postaje i vladine zgrade u Ateni.

Od sjevernog grada Verije do Trikale, u središtu zemlje, studenti su napadali pripadnike specijalne policije koja je uzvraćala bacanjem suzavca. Na Kreti su studenti bacali stolice, komade drva i kamenje na snage sigurnosti. Na Rodosu je skupina od više od tisuću studenata krenula na policijsku upravu u središtu grada izvikujući slogane protiv vlade i bacajući kamenje na policiju. Policija je suzavcem rastjerala prosvjednike.

Dužnosnici su objavili da očekuju nastavak prosvjeda i nereda u Ateni jer su studenti i Grčka komunistička stranka najavili prosvjede tijekom čitavog dana. Uz jednodnevni opći štrajk koji se treba održati u srijedu, mnogi strahuju da će neredi potrajati danima.

Do okršaja između prosvjednika i policije došlo je i u Berlinu, Londonu i na Cipru, gdje su mladi blokirali grčka diplomatska zastupstva. U Berlinu je u sukobima ozlijeđeno najmanje 58 osoba.

Premijer Costas Karamanlis je nakon izvanredne sjednice sa svojim ministrima i visokim dužnosnicima za sigurnost u ponedjeljak još jednom pozvao na smirivanje stanja, pokušavajući pronaći način da se zaustavi val nasilnih prosvjeda.
'Država mora zaštititi društvo', rekao je premijer u izravnom televizijskom obraćanju naciji. 'Neprihvatljivi i pogubni događaji' koji su se zbili nakon smrti petnaestogodišnjaka u subotu 'ne mogu i neće se tolerirati', odlučno je rekao Karamanlis u prigodi svog prvog pojavljivanja od izbijanja krize.

Premijer je za nerede optužio 'ekstremiste koji zlorabe tragediju pokazujući da im je nasilje jedini cilj'. Opetovao je, što je učinio i u pismu sućuti koje je uputio dječakovoj obitelji, da će krivci za ubojstvo 'biti primjereno kažnjeni'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene