Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto stanje

Grci prosvjeduju zbog novih osobnih iskaznica, premijer na rubu živaca! "Pratit će nas, kontrolirati um"

Grčka policija - 1
Grčka policija - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Oko 5000 ljudi okupilo se u nedjelju u sjevernom grčkom gradu Solunu kako bi prosvjedovali protiv nove vrste osobnih iskaznica koje će biti uvedene kasnije ovog mjeseca, priopćila je policija.

Noseći grčke zastave i transparente, prosvjednici su se okupili kod znamenite gradske Bijele kule uzvikujući slogane i pjevajući nacionalnu himnu.

Pustili su govor pokojnog bivšeg poglavara Grčke pravoslavne crkve, nadbiskupa Christodoulosa iz Atene, koji je upozorio na neprijatelje grčkog naroda.

Prosvjednici su se okupili kako bi izrazili svoje protivljenje uvođenju novih osobnih iskaznica.

Pročitajte i ovo Zvonimir Šostar Ljubić odmah u zatvor Presuda u aferi suhi led: Šostaru četiri godine zatvora, oduzima mu se imovina vrijedna 8 milijuna kuna, obrana najavila žalbu

Nove osobne strojno čitljive zamijenit će trenutne identifikacijske dokumente te će sadržavati osobne podatke kao što su ime, imena roditelja, adresa. Jedini dodatni podatak, krvna grupa, nije obavezan.

Pojavile su se teorije zavjere oko novih osobnih iskaznica, a neki pojedinci tvrde da kartice posjeduju čipove koji vlastima omogućuju da prate gdje se vlasnici kartica nalaze ili čak kontroliraju njihov um, piše ABC News.

Pročitajte i ovo Ilustracija trpjela užasne bolove Stravična patnja mlade mame: U trbuhu joj ostavili instrument veličine tanjura. Nitko nije primijetio 18 mjeseci

Pročitajte i ovo Olaf Scholz mrzi sport Jednooki Scholz: Njemački kancelar objavio fotografiju s povezom na oku, doživio je nesreću

Kao odgovor na takve zabrinutosti, premijer Kyriakos Mitsotakis izrazio je frustraciju te pojasnio da osobne iskaznice neće uključivati nikakve čipove, kamere ili uređaje za slušanje.

Sličan skup zakazan je za sljedeći vikend u glavnom gradu Ateni. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene