Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobiva matični broj i putovnicu

Građani se digli na noge za bebu Belminu: Omogućit će joj se odlazak na liječenje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čitava se Bosna i Hercegovina solidarizirala s roditeljima tromjesečne bebe Belmine Ibrišević, koja nije mogla na hitnu operaciju, jer nema jedinstveni matični broj (JMB).

Nakon što je priča o malenoj Belmini Ibrišević objavljena u svim medijima, ne samo u zemlji, već i u regiji, Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici donijelo Privremenu odluku kojom se želi privremeno omogućiti izdavanje JMB, upis novorođenčadi u knjige rođenih i izdavanje osobnih i drugih dokumenata.

Pročitajte i ovo Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku" Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica...

Građani se okupili s bebama u kolicima

Nekoliko desetaka građana Sarajeva, među kojima su neki pristigli s bebama u kolicima, okupilo se pred sjedištem Vijeća ministara i parlamenta Bosne i Hercegovine kako bi od tih institucija zatražili da se konačno dogovore o izmjenama zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMBG). "Ne izlazim dok ne dobijem i ja JMBG", pisalo je na transparentu istaknutim na jednim kolicima iz kojih je virila beba.

U međuvremenu je iz Vijeća ministara priopćeno kako je donesena privremena odluka o utvrđivanju registracijskih područja (općina) za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u Bosni i Hercegovini. Tom se odlukom, kako je navedeno, želi privremeno omogućiti izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva građana i upis novorođenčadi u knjige rođenih te izdavanje osobnih i drugih dokumenata. Odluka će vrijediti dok parlament ne donese konačno rješenje ,a najduže 180 dana.

>> Tromjesečna beba iz BiH ne može na operaciju, jer nema jedinstveni matični broj

Neobični prosvjedi i privremena odluka Vijeća ministara BiH rezultat su činjenice da se političari u toj zemlji već mjesecima ne mogu dogovoriti o izmjenama zakona o jedinstvenom matičnom broju nakon što je neke njegove odredbe poništio Ustavni sud BiH. To je pak rezultiralo činjenicom da novorođena djeca ne mogu dobiti JMBG, a bez toga ne mogu dobiti ni iskaznice zdravstvene zaštite niti ostvariti pravo na putovnice bez kojih opet ne mogu napustiti BiH.

'Mužu su mi rekli da bi rado pomogli, ali da su im ruke vezane'

Problem je eskalirao kada se ispostavilo da jedna tek rođena djevojčica kojoj je dijagnosticirana teška bolest i za koju je jedini spas presađivanje koštane srži u inozemstvu, ne može putovati jer nema JMBG. "Beba sada leži na Pedijatrijskoj klinici. Rekli su mi da mora ići vani na liječenje, odnosno presađivanje koštane srži. Kada je muž otišao u MUP izvaditi putovnicu za dijete samo su mu rekli da bi rado pomogli ali da su im ruke vezane", izjavila je lokalnim medijima Fatima Ibrišević, majka tromjesečne Belmine.

U pozadini naizgled bizarnog sukoba oko JMBG-a ipak su puno ozbiljnija pitanja. Odlukom Ustavnog suda vlasti BiH dobile su obvezu ujednačiti nazive općina u toj zemlji koje su teritorijalni okvir po kojemu se dodjeljuju matični brojevi. Vlasti Republike Srpske samostalno su preimenovale neke od općina, a izmjene zakona o JMBG pokušale su iskoristiti i kako bi utvrdili potpuno nove granice registracijskih područja odnosno time konačno legalizirati ratnu podjelu općina koje su prije rata bile jedinstvene. To pak nisu željele dopustiti bošnjačke političke stranke pa nije bilo moguće doći do suglasnosti o izmjenama zakona o JMBG-u. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene