Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Roditelji očajni

Tromjesečna beba iz BiH ne može na operaciju, jer nema jedinstveni matični broj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čitava se Bosna i Hercegovina solidarizirala s roditeljima tromjesečne bebe Belmine Ibrišević, koja ne može na hitnu operaciju, jer nema jedinstveni matični broj (JMB).

Tromjesečna beba Belmina Ibrišević hitno mora na liječenje u inozemstvo, ali to u ovom momentu nije moguće, jer ne može preći državnu granicu, izvještava portal Klix.ba.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera Ilustracija Izvještaj policije Otkriven uzrok ozljeda bebe iz pulske bolnice: Roditelji curicu doveli s teškim ozljedama glave

Roditelji su očajni, ali bez jedinstvenog matičnog broja beba ne može dobiti putovnicu, što Fatimu i Edmira, nezaposlene majku i oca malene Belmine, dovodi u bezizlaznu situaciju, a već je održan jedan prosvjed potpore roditeljima.

>>Roditelji djece s teškoćama u razvoju: 'S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne'

Naime, djeca rođena u BiH nakon 12. veljače 2013. za državu, odnosno njenu administraciju - ne postoje. Političari i stranke se mjesecima prepucavaju, besramno i grubo kršeći osnovna prava tek rođenih u državi. Ova djeca dobivaju privremene matične brojeve kako bi mogla ostvariti prava iz zdravstvene zaštite, ali na teritoriji države BiH.

'Beba sad leži na Pedijatrijskoj klinici Jezero. Rekli su mi da mora ići vani na liječenje, odnosno presađivanje koštane srži. Kada je muž otišao u MUP da izvadi putovnicu za dijete samo su mu rekli da bi rado pomogli, ali da su im ruke vezane. Ona ima privremeni matični broj, ima rodni list bez matičnog broja, neki ljudi su mi rekli da bi možda mogla dobiti neki zamjenski JMB. Očajni smo i strahujemo da će to biti prepreka za odlazak našeg djeteta na liječenje. Belmini je dijagnosticirano teško imunološko oboljenje i trebala bi u Njemačku na presađivanje koštane srži. Još jedan problem u  nizu je što nemamo ni novac za odlazak tamo, ali doktori su nam sugerirali da hitno nabavimo putovnicu', rekla je očajna majka tromjesečne bebe iz Donje Orahovice kod Gračanice, Fatima Ibrišević za Klix.ba

Resorni državni ministar Sredoje Nović izjavio je da nije uvjeren da će Vijeće ministara BiH sutra razriješiti pitanje JMB-a, jer nema usaglašenih političkih stavova. Također je dodao da do rješenja mora doći, prije ili kasnije, ali problem je što nekima ovo kasnije može značiti gubitak djeteta.

'U BiH nema krivaca, u BiH su svi krivi, jer svatko zastupa neke svoje političke stavove i čak i onda kad oni nemaju nikakvog razloga niti smisla', rekao je danas Nović.

>>Bolesna djeca rasplakala Djedove Mrazove

Umjesto da se stvar riješi u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH, vladajuće se stranke isključivo zbog vlastitih interesa, bahato i krajnje nehumano odnose prema tek rođenima, uskraćujući im osnovna ljudska prava. U BiH nema krivca, svi su krivi, kaže ministar. Hoće li iko na sebe preuzeti odgovornost ako tromjesečna Belmina Ibrišević ne dobije odgovarajući zdravstveni tretman u inozemstvu, javno upućuju pitanje s portala Klix.ba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene