Obavijesti Video Pretražite Navigacija
posljedica Brexita

Gradonačelnik upozorio: "Nove kontrole Europske unije izazvat će kaos!"

Gužva na St. Pancrasu
Gužva na St. Pancrasu Foto: Guliverimage
Do kraja godine uvest će se sustav kontrole ulaska u izlaska iz Europske unije, a londonski gradonačelnik pribojava se posljedica koje bi to moglo imati na turizam i "tvrtke diljem svijeta".

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan izrazio je u subotu zabrinutost radi mogućeg kaosa na stanici St. Pancras stupanjem na snagu novog sustava kontrole ulazaka i izlazaka iz EU-a.

Od kraja 2024. državljani trećih zemalja koji ulaze u Europsku uniju bit će podvrgnuti automatiziranom sustavu kontrole ulaska i izlaska (Entry/Exit System, EES).

Ta centralizirana baza podataka sadržavat će fotografije putnika i otiske prstiju.

Prošli mjesec britanski parlamentarni odbor upozorio je na značajna kašnjenja koja bi po njima mogla dosezati i 14 sati, a koja bi mogao uzrokovati sustav EES na granicama. Osobito se to odnosi na londonski kolodvor St Pancras gdje prometuju vlakovi Eurostara.

"Kako stvari stoje, ove nove kontrole nakon brexita izazvat će kaos na St. Pancrasu, sa smanjenjem usluga i potencijalno ogromnim redovima za putnike u vrijeme najveće gužve", rekao je u subotu laburistički gradonačelnik Londona.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Traži raspisivanje izbora Grbin najavio prosvjed na Markovu trgu: "Opet se moramo boriti da oslobodimo društvo"

On je pozvao vladu da "ne pere ruke" od ove "izravne posljedice brexita" koja bi mogla poslati "užasan signal turistima i tvrtkama diljem svijeta", dok se londonsko gospodarstvo jedva oporavlja od krize uzrokovane pandemijom covida-19.

Željeznička kompanija Eurostar smatra da je novi sustav dizajniran više za zračne luke nego za kolodvorske terminale.

Londonske gradske vlasti kažu da će postaja St. Pancras moći imati samo 24 kontrolna šaltera za EES "dok modeliranje sugerira da bi ih bilo potrebno gotovo 50 tijekom vršnih sati".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene