449893
449893
449893
449893
449893

TALIJANI ĆE IH TUŽITI Charlie Hebdo tragediju u Amatriceu nazvao 'Penne u umaku od rajčice'

Gradske vlasti Amatricea, talijanskoga grada koji je 24. kolovoza pogodio snažan potres u kojemu je smrtno stradalo 295 ljudi, a 4500 ih je ostalo bez doma, tužile su francuski satirički časopis Charle Hebdo zbog uvredljivih karikatura o toj tragediji.

 
 
 
 
Ruševine nakon potresa u Amatriceu (Foto: Dnevnik.hr)
Ruševine nakon potresa u Amatriceu (Foto: Dnevnik.hr)

Prije dva tjedna uredništvo Charlie Hebdoa objavilo je karikaturu pod nazivom "Potres na talijanski način" koja prikazuje proćelavog muškarca kako stoji prekriven krvlju, uz tekst "Penne u umaku od rajčice", pored njega jako izgrebana ženu koju su nazvali "Zapečene penne" te stopala koja izviruju iz poda srušene zgrade pod nazivom "Lazanje".

Amatrice, gradić sravnjen sa zemljom u prošlotjednom potresu, poznat je po umaku za tjesteninu "amatriciana".

Gradonačelnik grada Sergio Pirozzi bio je šokiran. "Kako dovraga možete nacrtati karikaturu o mrtvima!", rekao je, prenosi Ansa. "Siguran sam da ta neugodna i neprimjerena satira ne odražava francuske osjećaje."

Francusko veleposlanstvo u Rimu objavilo je priopćenje na svojoj internetskoj stranici i Twitteru u kojem ističe da karikatura "apsolutno ne predstavlja" francusko stajalište te da je riječ o "novinarskoj karikaturi koja slobodno izražava mišljenja tih novinara."

'Talijani, nije vam Charlie Hebdo sagradio kuće, nego mafija!'

Charlie Hebdo objavio je na to još jednu karikaturu o potresu na svojem Facebook profilu koja se odnosi na činjenicu da organizirani kriminal kontrolira razne talijanske građevinske tvrtke.

Karikatura prikazuje čovjeka napola prekrivenog ruševinama uz poruku "Talijani, nije vam Charlie Hebdo sagradio kuće, nego mafija!".

Karikature su Talijani žestoko kritizirali na Twitteru, Facebooku i drugdje.

"Ovo je jeziva, neumjesna i neshvatljiva uvreda žrtvama prirodne katastrofe", rekao je za Ansu odvjetnik Mario Cicchetti nakon što je, u ime gradskih vlasti Amatricea podnio tužbu državnome odvjetništvu pokrajinskog ureda u Rietiju.

"Kritika, uključujući i satiru, nepovredivo je pravo i u Italiji i u Francuskoj, no ne možemo baš sve nazivati 'satirom'.... a u ovom slučaju dvjema karikaturama vrijeđa se sjećanje na sve žrtve potresa, uvrijeđeni su i preživjeli stanovnici Amatricea", rekao je Ciccheti.

Francuski satirički list Charlie Hebdo, bio je meta krvavog napada islamista u siječnju 2015. u Parizu zbog vrijeđanja islama, kada je ubijeno 12 njegovih novinara i zaposlenika. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se