Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osnivač moderne seizmologije

Google obilježio rođendan Andrije Mohorovičića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najkorištenija internetska tražilica Google je svoj logotip posvetila osnivaču moderne seizmologije, hrvatskom znanstveniku Andriji Mohorovičiću, povodom 156. godišnjice njegova rođenja.

Google, koji ilustracijama i izmjenama svoga 'doodlea' na početnoj stranici ima običaj obilježavati važne datume i događaje, danas je u svoj logo ugradio karikaturu Andrije Mohorovičića i stilizirani prikaz Mohorovičićeva diskontinuiteta, granice između Zemljine kore i plašta koju je slavni seizmolog otkrio 1910. godine. Klikom na 'doodle' otvaraju se stranice posvećene Mohorovičiću.

>> ‘Običan čovjek s vrećicom’: Milijarder koji se vozi podzemnom

Andrija Mohorovičić rođen je u Voloskom 23. siječnja 1857. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Opatiji i Rijeci, a studij matematike i fizike u Pragu. Nakon što je predavao u školama u Zagrebu, Osijeku i Bakru, 1892. godine postavljen je za upravitelja Meteorološkog opservatorija na Griču. Proučavao je meteorološke pojave i predavao na Zagrebačkom sveučilištu. Od 1898. godine bio je član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

Od početka 20. stoljeća znanstveno se okrenuo seizmologiji i na osnovi valova potresa utvrdio plohu diskontinuiteta brzina, koja dijeli koru od plašta Zemlje i koja je njemu u čast nazvana Mohorovičićev diskontinuitet.

Umro je u Zagrebu 1936. godine. Po njemu su nazvani jedan krater na Mjesecu i jedan asteroid. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene