Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godinu dana prije izbora

Trump ipak popularniji? Anketa ne ide u prilog njegovu protivniku: "Prestar je da bude uspješan predsjednik"

Donald Trump
Donald Trump Foto: Afp
U anketi objavljenoj u New York Timesu potencijalni republikanski kandidat Donald Trump vodi ispred predsjednika na odlasku Joea Bidena u pet od šest važnih saveznih država.

Točno godinu dana prije američkih predsjedničkih izbora, u anketi objavljenoj u nedjelju u New York Timesu potencijalni republikanski kandidat Donald Trump vodi ispred predsjednika na odlasku Joea Bidena u pet od šest važnih saveznih država pošto demokrat gubi potporu među mladima i manjinama.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski Rat u Europi Zelenski pozvao Trumpa u Ukrajinu: "Ako nas Rusija sve ubije, napast će NATO države, a onda ćete slati svoje sinove i kćeri"

Po toj anketi New York Timesa/Siena Collegea, republikanski milijarder vodi ispred demokratskog suparnika u Nevadi (52 posto/41 posto), Georgiji (49/43), Arizoni (49/44), Michiganu (48/43) i Pennsylvaniji (48/44), a Joe Biden pobjeđuje u Wisconsinu (47/45).

U svim tim državama Joe Biden je pobijedio 2020.

Pročitajte i ovo Donald Trump Malo se ispravio Trump opet briljira: Ne samo da je Orban predsjednik Turske nego i Mađarska graniči s Rusijom

Pročitajte i ovo Donald Trump ZABRANA OSPORENA NA SUDU Trump najavio zabranu ulaska u SAD državljanima većinom muslimanskih zemalja

Anketa je provedena telefonom od 22. listopada do 3. studenog među 3.662 birača upisana u šest država. Njezine rezultate treba primiti s oprezom jer je do izbora još godinu dana i margina pogreške je između 4,4 i 4,8 postotnih bodova, ovisno o državi.

No trend ne ide na ruku Joeu Bidenu jer 67 posto ispitanika misli da zemlja ide u lošem smjeru, 59 posto ne odobrava način na koji obnaša predsjedničku dužnost (među njima 46 posto nimalo ne odobrava), a 71 posto misli da je u 80. godini "prestar da bude uspješan predsjednik".

Pročitajte i ovo Donald Trump - 3 kandidat za osvajanje nominacije Trump se usporedio s Nelsonom Mandelom: "Moramo spasiti našu zemlju od tih luđaka"

Joe Biden najviše gubi potporu među mladima i tek 41 posto mladih od 18 do 29 godina kažu da će sigurno ili vjerojatno glasovati za njega, a za Trumpa će glasovati 40 posto mladih iz iste skupine.

Donald Trump Joe Biden (Foto: Afp)

Bidenov tabor je odmah požurio umanjiti važnost ovih rezultata.

"Previđanja godinu dana unaprijed lako se mogu preokrenuti godinu dana poslije", rekao je glasnogovornik kampanje Biden-Harris u 2024. Kevin Munoz.

Pročitajte i ovo Joe Biden velik broj žrtava Amerika mijenja ploču uoči ofenzive: Biden odustaje od bezuvjetne podrške Izraelu?

Pročitajte i ovo Joe Biden sastao se s australskim premijerom Biden o sukobima na Bliskom istoku: "Nastavljaju me obavještavati o naseljenicima koji napadaju Palestince u Zapadnoj obali"

Pozvao se na anketu koja je predsjedniku Baracku Obami predviđala velik poraz godinu dana prije reizbora 2012. i na međuizbore 2020. za koje se očekivalo da će biti katastrofalni za Bidena, ali su demokrati tada umanjili štetu.

"Pobijedit ćemo 2024. zahvaljujući upornom radu i ne brinući se zbog jedne ankete", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene