Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv na buđenje

RAZINA CO2 U ATMOSFERI 'EKSPLODIRALA'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razina ugljičnog dioksida u atmosferi porasla je u proteklih godinu dana više nego u bilo kojem periodu u zadnjih 56 godina.

Mjerenja u opservatoriju Mauna Loa na Havajima pokazala su porast razine CO2 za više od tri milijunta dijelau 2015. godini. Znanstvenici tvrde da je to rezultat kombinacije ljudskih aktivnosti i vremenskog obrazca El Nino.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ubrzati akcije Upozorenje UN-a: Pariški sporazum se ne poštuje, prijeti nam katastrofa Slika nije dostupna Ni Pariški sporazum nije dovoljan Sve smo bliže točki nakon koje nema povratka

Znanstvenici jednako tako ističu da najnoviji podaci povećavaju pritisak na svjetske vođe u potpisivanju i ratificiranju Pariškog klimatskog sporazuma, prenosi BBC.

Mauna Loa je svjetska najstarija stanica za atmosferska mjerenja, s mjerenjima koja datiraju još iz 50-ih godina 20. stoljeća. Tretira je se kao jedanu od najvažnijih opservacijskiih stanica u globalnoj mreži.

Biljke i drveće apsorbiraju više ugljičnog dioksida tijekom proljeća, a ta se apsorpcija gubi dolaskom jeseni i opadanjem lišća.

Prste u svemu imao i El Nino

U posljednjih deset godina prosječan porast CO2 u mjerenjima stanice na Havajima bio je 2 milijuna dijela, no u 2015. godini dogodio se velik porast, koji je iznosio 3.05 milijunih dijelova. No to nije sve, jer je u godini dana do veljače ove godine, porast još i veći te iznosi 3.76 milijuntih dijelova.

Znanstvenici vjeruju da je u svemu prste imao i globalni klimatski fenomen El Nino. Tvrde da je posljednji najveći porast zabilježen još 1998. godine, u kojoj je isto tako bio prisutan i El Nino.

El Nino je donio suše u mnoge tropske krajeve u 2015. te je izazvao brojne šumske požare diljem Indonezije i na drugim mjestima, što je doprinijelo pumpanju velikih količina ugljika u atmosferu.

Čovjek ipak najveća opasnost

"Utjecaj El Nina na koncentraciju CO2 je prirodan i relativno krakovječan fenomen. Najveći dugoročni uzročnih stakleničkih plinova je čovjekova aktivnost. Odgovornost na smanjenju tih aktivnosti je na nama", tvrdi Petteri Taalas it Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Najnovija mjerenja pokazuju da je razina CO2 u atmosferi u siječnju i veljači zabilježila porast od više od simboličnih 400 milijuntih dijelova. Za usporedbu, ta je razina prije 1800. godine iznosila 280 milijuntih dijelova.

Poziv na buđenje

"Razina ugljičnog dioksida raste brže nego u prethodnih stotinama tisuća godina. U usporedbi s prirodnim procesom, to je eksplozivno", smatra Pieter Tans, vodeći znanstvenik u američkoj Nacionalnoj agenciji za oceane i atmosferu.

"Ovo bi trebalo poslužiti kao poziv na buđenje svim vladama da trebaju potpisati Pariški klimatski dogovor te poduzeti hitne mjere u rezanju emisija CO2 kako bi se porast globalne temperature zaustavio ispod prosječne razine od 2 stupnja", zaključio je Taalas.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene