Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Alarmantan rekord

Temperatura sjeverne hemisfere dosegla zastrašujuće razmjere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od četvrtka ujutro prosječna temperatura diljem sjeverne hemisfere porasla je za 2 stupnja Celzijeva iznad prosječne po prvi put u povijesti otkako postoje mjerenja, a najvjerojatnije i po prvi put otkako postoji ljudska civilizacija.

Prosječna temperatura dugo je smatrana točkom iznad koje bi klimatske promjene mogle 'posati opasne za čovječanstvo'. Sada je stigao i taj trenutak - i to puno prije nego se očekivao. Čovječanstvo je na prekretnici - klimatske promjene zaslužuju našu najveću pažnju.

Pročitajte i ovo Klimatske promjene, ilustracija Zabrinjavajući trend 3. srpnja je bio najtopliji dan u povijesti: "To je smrtna presuda za ljude i ekosustave" Slika nije dostupna Sve je toplije STRAH ZA PLANET, SLIJEDI NOVI SASTANAK Hoće li granica određena u Parizu biti probijena?

Podaci o temperaturama u veljači su jasni - globalno zatopljenje je 'nagazilo gas do daske'. Rekordno visoke temperature izmjerene tijekom veljače probile su sva mjerenja u povijesti - temperature su bile između 1,15 i 1,4 stupnja više od dugogodišnjeg prosjeka i 0,2 stupnja više od mjerenja u siječnju.

Kako bi dobili bolju sliku o stvarnom stanju stvari treba znati da je od 1981. do 2010. godine prosječna temperatura narasla za 0,45 stupnja, a samo u posljednjih 5 mjeseci narasla je gotovo isto toliko - 0,4 stupnja Celzijusa, piše Business Insider

To također govori da u mnogim dijelovima Zemlje ustvari uopće nije bilo zime. Dijelovi Arktika su bili za više od 16 stupnjeva 'topliji od normale' za veljaču, a u SAD-u je zabilježena rekordno topla zima u gradovima od istočne do zapadne obale.

U Europi i Aziji deseci zemalja su u veljači dostigli ili čak prestigli temperaturne rekorde otkako postoje mjerenja. U tropima su rekordne temperature izazvale najdužu epizodu izbjeljivanja koralja ikad.  

Na najjsjevernijem naseljenom područje, norveškom arhipelagu Svalbard, ove je zime prosječna temperatura bila čak 10 stupnjeva viša od normalne.

Podaci o mjerenjima u veljači su toliko zastrašujući da su čak i najveći skeptici već prihvatili novi rekord.

Sve to se događa u kontekstu rekordnog El Niña, periodičnog prirodnog fenomena koji diže globalnu temperaturu i remeti uobičajene vremenske obrasce negdje dolazi do velikih poplava a negdje do ekstremnih suša. No, El Niño nije u potpunosti odgovoran za apsurdne brojke kojima danas svjedočimo. Njegov utjecaj na Arktik nije u potpunosti poznat i vrlo vjerojatno je malen. U stvari, El Niñov utjecaj na globalne temperature u cjelini je otprilike oko 0,1 stupanj.

Gotovo preko noći, svijet se suočio sa stvarnošću - možda se nalazimo na sredini desetljeća u kojem će globalno zatopljenje imati dalekosežne posljedice na čovječanstvo i bezbroj drugih vrsta s kojima dijelimo planetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene