Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici upozoravaju

NOVI PRIJETNJA GLOBALNOG ZATOPLJENJA ČOVJEČANSTVU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Topljenje leda u polarnim regijama na Zemlji već sad uzrokuje podizanje razine mora bez presedana, ali postoje i druge opasnosti koje se kriju u ledu koji se brzo topi, osim naravno vode.

Od 2003. godine veliki virusi (veći od 0,5 mikrona), pronađeni su zarobljeni u permafrostu, sloju vječnog leda na Arktiku, koji se uglavnom nikad ne otapa.

Pročitajte i ovo Otapanje leda na Grenlandu (Foto: AFP) Globalno zatopljenje Zakasnili smo i sad ćemo platiti cijenu: "Prekasno je da to sad ne bi imalo posljedice" Zabrinjavajuće otapanje vječnog leda na Arktiku (Foto: AFP) Znanstvenici upozoravaju "Otapanje vječnog leda oslobodit će i ogromne količine otrovnog kemijskog elementa"

U novoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu PNAS, znanstvenici su objavili da proučavaju 30.000 godina star virus pronađen u tom frigidnom okolišu.

Taj prastari virus, Mollivirus sibericum, može zaraziti današnje amebe, što je znak za zabrinutost kod znanstvenika, prenosi Popular Science.

Misterij 145 gena - otkriće koje mijenja sve što znamo o evoluciji

Autori studije brinu se da, dok je nekolicina identificiranih prastarih virusa u uzorku permafrosta bezopasna za ljude, drugi bi mogli biti puno opasniji po čovječanstvo.

Postoji zabrinutost da porast temperatura i topljenje leda, naravno, uz eksploataciju sirove nafte u arktičkom pojasu, može izazvati ponovnu pojavu prastarih i smrtonosnih virusa.

"Ako ne budemo oprezni i počnemo industrijalizirati ta područja bez postavljanja sigurnosnih mjera, izlažemo se riziku da jednog dana probudimo viruse poput malih boginja, za koje smo vjerovali da su iskorijenjeni", istaknuo je Jean Michel Claveri, jedan od vodećih autora studije.

Osim divovskih virusa (u odnosu na uobičajenu veličinu virusa), u arktičkim jezerima pronađeni su i mali virusi, što znači da vječni led krije čitavu lepezu potencijalno opasnih virusa, a topljenje leda i podizanje razine mora i dalje rastu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene