Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalno zatopljenje

Glavni tajnik UN-a priznao: "Klimatska kriza izmiče kontroli! Možemo zaustaviti slom, ali pod ovim pravilima"

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres na samitu G20
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres na samitu G20 Foto: Afp
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da čelnici G20 imaju moć klimatsku krizu koja izmiče kontroli vratiti na početak.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je čelnike G20 da preoblikuju globalna financijska pravila koja je opisao kao zastarjela i nepravedna.

"Klimatska kriza dramatično se pogoršava, ali kolektivnom odgovoru nedostaje ambicija, vjerodostojnost i hitnost", rekao je Guterres u govoru u glavnom gradu Indije New Delhiju, koji je ovog vikenda domaćin samita G20.

Guterres je zatražio od G20 da se obveže na održavanje cilja od 1,5 stupanj na životu - referirajući se na cilj Pariškog sporazuma iz 2015. o ograničavanju porasta globalne prosječne temperature na znatno ispod 2 stupnja Celzijeva u odnosu na predindustrijske razine, a cilj je 1,5 stupanj.

"Predložio sam Pakt o klimatskoj solidarnosti – u kojem veliki emiteri ulažu dodatne napore u smanjenje emisija, a bogatije zemlje podupiru gospodarstva u razvoju da to postignu", rekao je Guterres.

Planom se razvijene zemlje pozivaju da postignu neto nulu što je moguće bliže 2040., a gospodarstva u razvoju što je moguće bliže 2050., predlažući postupno ukidanje ugljena do 2030. u zemljama OECD-a i 2040. u svim ostalima.

Pročitajte i ovo Vili Beroš, ministar zdravstva - 3 Vrijedna investicija KB Dubrava bogatija za novu dijagnostičku opremu vrijednu 13 milijuna eura: "Želimo smanjiti liste čekanja i vratiti pacijente u fokus"

Klimatska kriza izmiče kontroli 

"Zajedno, zemlje G20 odgovorne su za 80 posto globalnih emisija. Polovične mjere neće spriječiti potpuni klimatski slom", istaknuo je. Glavni tajnik UN-a također je pozvao čelnike G20 da osiguraju poticaje od najmanje 500 milijardi dolara godišnje za ispunjavanje ciljeva održivog razvoja.

Klimatske promjene jedan su od globalnih problema kojima će se čelnici baviti na samitu G20, za koji se očekuje da će dominirati Zapad i njegovi saveznici, a kineski predsjednik Xi Jinping i ruski Vladimir Putin nisu prisustvovali sastanku.

Upitan o ruskom ratu protiv Ukrajine, Guterres je rekao: "Ne nadam se da ćemo imati mirovno rješenje u bliskoj budućnosti. Vjerujem da dvije strane još uvijek odlučuju nastavljati sukob", dodao je.

Također je rekao da Ujedinjeni narodi ne bi trebali biti odgovorni za postupke svojih država članica.

"Nemojmo učiniti UN žrtvenim jarcem za neuspjehe ili negativne postupke koje su počinile države članice", rekao je.

Guterres je rekao da je potreban učinkovit mehanizam za rješavanje duga kako bi se podržale obustave plaćanja, duži rokovi kreditiranja i niže stope pod pravednijim uvjetima za siromašnije zemlje.

Nazivajući globalnu financijsku arhitekturu zastarjelom, nefunkcionalnom i nepravednom, Guterres je rekao da joj je potrebna duboka, strukturna reforma. "Isto se može reći i za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda", zaključio je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene