Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovorili se

Glasovali u novogodišnjoj noći: Senat odlučio izbjeći 'fiskalnu liticu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Senat u utorak je, dva sata nakon što je istekao rok 31. prosinca, odobrio zakon čiji je cilj izbjeći 'fiskalnu liticu', zaustavljajući većinu povećanja poreza i odgađajući automatsko smanjenje potrošnje koje je trebalo početi s Novom godinom.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udar na bogataše Obama o 'Buffetovom porezu': I najbogatiji moraju platiti svoj dio Slika nije dostupna 'Buffetov porez' Obama će predložiti porez na milijunaše

Senat je velikom većinom od 89 glasova 'za' naspram osam protiv izglasao dogovor koji su nekoliko sati ranije ispregovarali Bijela kuća i republikanska manjina u Senatu.

Potpredsjednik Joe Biden i šef republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell postigli su kompromis po kojem će se povećati porezi najbogatijih Amerikanaca a za dva mjeseca odgoditi svako rezanje proračunskih rashoda.

>> Obama: Dogovor je na vidiku, ali ima još stvari o kojima treba raspraviti

Nakon što je dogovor potvrdio Senat, njega bi još trebao potvrditi i Predstavnički dom gdje su u većini republikanci, te potom potpisati predsjednik Barack Obama da bi postao zakon.

Predstavnički dom vjerojatno će glasovati u utorak. Odgoda glasovanja neće imati negativnih učinaka bez obzira na rok jer su zbog neradnog dana sva financijska tržišta zatvorena 1. siječnja.

Obama pozvao Predstavnički dom na izglasavanje zakona

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u utorak Predstavnički dom da slijedi Senat i izglasa dogovor o tzv. 'fiskalnoj litici'.

'Budući da ni demokrati ni republikanci nisu dobili sve ono što su željeli, ovaj dogovor je prava stvar koju treba učiniti za našu zemlju te bi ga Predstavnički dom trebao izglasati bez odgode', rekao je Obama u priopćenju nakon što je Senat velikom većinom podupro zakon.

'Ima još puno posla da bi se smanjio deficit, i želim to učiniti. Međutim, noćašnji dogovor osigurava da ćemo nastaviti smanjivati deficit kroz kombinaciju smanjenja potrošnje i novih prihoda od najbogatijih Amerikanaca', rekao je Obama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene