Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misija se nastavlja

Assange odbacuje optužbe, WikiLeaks najavljuje nastavak misije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićenje Juliana Assangea neće utjecati na rad WikiLeaksa.

Uhićenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea napad je na slobodu medija i neće spriječiti tu organizaciju da i dalje na internetu objavljuje povjerljive dokumente, izjavio je glasnogovornik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dokaz o pokretanju istrage? SAD od Twittera traži podatke o Assangeu Slika nije dostupna Iz kućnog pritvora Assange: Progone me kao američke Židove 50-ih!

On nije želio komentirati 'stanje svijesti Assangea' prije nego je uhićen, ali je potvrdio da je u zadnja 24 sata bio u vezi s 39-godišnjim Australcem. Naglasio je da njegovo uhićenje neće odgoditi objavljivanje tajnih dokumenata. 'Ovo neće promijeniti našu operaciju', rekao je Hrafnsson.

>> Britanska policija uhitila Juliana Assangea

>> Tko je zapravo Julian Assange, čovjek koji je uzdrmao svijet?

Assange odbacuje sve optužbe

Assange se predao britanskoj policiji, a tijekom dana trebao bi se pojaviti pred sudom u Westminsteru. Otkako je WikiLeaks počeo objavljivati povjerljive dokumente, skrivao se na neutvrđenim mjestima u Velikoj Britaniji. WikiLeaksov osnivač uhićen je na temelju Interpolove tjeralice, izdane na zahtjev Švedske zbog seksualnog napastovanja i silovanja dviju žena u kolovozu ove godine. Assange je te optužbe odbacio.

Švedske vlasti tražile su njegovo izručenje i, ako uloži prigovor na izručenje, ostat će zatvoru ili će biti pušten uz jamčevinu. Po BBC-u, britanska policija je u ponedjeljak navečer, pošto je primila švedski zahtjev, kontaktirala Assangeova odvjetnika Marka Stephensa koji je rekao da njegov branjenik želi saznati što više o optužbama na svoj račun i skinuti ljagu sa svojeg imena.

Otvoreno 500 'zrcalnih stranica'

Stephens i Assange neuspješno su pokušavali stupiti u kontakt sa švedskim državnim odvjetnikom kako bi saznali pojedinosti iz optužnice. Assange, čiji je WikiLeaks objavio stotine tisuća povjerljivih dopisa američke diplomacije, bio je zadnjih godina izložen brojnim prijetnjama smrću.

WikiLeaksove pristaše su u znak potpore otvorili 500 tzv. zrcalnih stranica na kojima su obavljene iste datoteke kao i na WikiLeaksu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene