Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasnogovornica Therese May

Na pregovorima o Brexitu radi cijela britanska vlada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska premijerka Theresa May upregnula je cijelu vladu u postizanje najboljeg dogovora o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, no tu proceduru neće pokrenuti prije kraja ove godine, rekla je njezina glasnogovornica u ponedjeljak.

"Premijerka pruža vodstvo kakvo bi očekivali u suočavanju s ovim ozbiljnim i vrlo kompleksnim zadatkom na kojem radi cijela vladina mašinerija", rekla je glasnogovornica, te je potvrdila nedavne medijske napise koji su prenijeli da će May odgoditi pokretanje Članka 50. Lisabonskog ugovora do iduće godine.

Pročitajte i ovo Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Brexit na tapeti Proces u dvije faze: Počinje utrka za nasljednika Therese May Boris Johnson (Foto: AFP) Izlazak iz EU-a do 31. listopada? Johnson krenuo u kampanju za nasljednika May: ''Odgoda Brexita znači poraz''

Primjena ovog članka otvara razdoblje dvogodišnjih pregovora, nakon čega država napušta Uniju.

Ako se članak primijeni početkom 2017. njezin stvaran izlazak iz EU-a bit će početkom 2019., pojasnio je u nedjelju AFP, a i Britanski Sunday Times piše kako bi on mogao biti odgođen do kraja 2019. zbog poteškoća s kojima se susreće britanska administracija, te zbog izbora u Francuskoj i Njemačkoj.

Nakon referenduma održanog 23. lipnja na kojemu su se Britanci većinom izjasnili za izlazak Velike Britanije iz EU-a, premijerka May, koja je na toj funkciji naslijedila Davida Camerona, osnovala je ministarstvo zaduženo za nadzor pregovora o Brexitu, no njegov ministar David Davis dosad je uspio angažirati samo polovinu potrebnog osoblja. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene