446665
446665
446665
446665
446665

Na pregovorima o Brexitu radi cijela britanska vlada

  • , 15.08.2016., 16:33
  • Autor:
  • komentara

Britanska premijerka Theresa May upregnula je cijelu vladu u postizanje najboljeg dogovora o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, no tu proceduru neće pokrenuti prije kraja ove godine, rekla je njezina glasnogovornica u ponedjeljak.

 
 
 
 
Theresa May (Foto: AFP)
Theresa May (Foto: AFP)

"Premijerka pruža vodstvo kakvo bi očekivali u suočavanju s ovim ozbiljnim i vrlo kompleksnim zadatkom na kojem radi cijela vladina mašinerija", rekla je glasnogovornica, te je potvrdila nedavne medijske napise koji su prenijeli da će May odgoditi pokretanje Članka 50. Lisabonskog ugovora do iduće godine.

Primjena ovog članka otvara razdoblje dvogodišnjih pregovora, nakon čega država napušta Uniju.

Ako se članak primijeni početkom 2017. njezin stvaran izlazak iz EU-a bit će početkom 2019., pojasnio je u nedjelju AFP, a i Britanski Sunday Times piše kako bi on mogao biti odgođen do kraja 2019. zbog poteškoća s kojima se susreće britanska administracija, te zbog izbora u Francuskoj i Njemačkoj.

Nakon referenduma održanog 23. lipnja na kojemu su se Britanci većinom izjasnili za izlazak Velike Britanije iz EU-a, premijerka May, koja je na toj funkciji naslijedila Davida Camerona, osnovala je ministarstvo zaduženo za nadzor pregovora o Brexitu, no njegov ministar David Davis dosad je uspio angažirati samo polovinu potrebnog osoblja. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se