449138
449138
449138
449138
449138

GDJE SU? Čak 40 posto tražitelja azila - nestalo

Migranti i izbjeglice sve češće koriste rupe u zakonodavstvima europskih zemalja.

 
 
 
 
Tražitelji azila u Švicarskoj (Foto: AFP)
Tražitelji azila u Švicarskoj (Foto: AFP)

Oko 40 posto izbjeglica koje su u posljednja 3 mjeseca u Švicarskoj podnijela zahtjev za azilom nestala su iz prihvatnih centara ubrzo nakon podnošenje zahtjeva. Gdje se nalaze, švicarske vlasti ne znaju.

Tamošnje ministarstvo za migracije potvrdilo je ove navode, ali nisu znali reći o kojim se konkretnim brojkama za pojedine prihvatne centre. Glasnogovornica ministarstva kaže kako su spomenuti tražitelji azila vjerojatno nastavili svoj put prema Njemačkoj.

Sukladno švicarskom zakonodavstvu , izbjeglice mogu ući u zemlju tek kad apliciraju azil. Onima koji nemaju namjeru ostati u zemlji, zahtjev se odbija, one koji žele ostati odlaze u prihvatne centre gdje čekaju proceduru izdavanja azila.

U ministarstvu kažu kako ih ovaj trend ne čudi budući da migranti sve više koriste rupe u švicarskim zakonima i migrantskom sustavu. Tako po dolasku u zemlju tvrde da žele ostati, te tu priliku samo koriste kako bi produžili za druge zemlje Europe prije no što ih se službeno registrira u prihvatnom centru.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se