Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijekom subote

Gaza: 30 mrtvih u izraelskim napadima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trideset Palestinaca poginulo je u subotu u izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze, čime je broj žrtava od početka neprijateljstva u utorak narastao na 135, objavili su palestinski izvori.

Jedan od najsmrtonosnijih udara je bio na četvrt Šeik Raduan, zapadno od Gaze gdje je smrtno stradalo šest Palestinaca, rekao je glasnogovornik hitne službe. Među žrtavama napada, starim između 21 i 58 godina, dva su nećaka čelnika Hamasa u enklavi, Ismaila Hanije, rekli su njihovi susjedi.

Pročitajte i ovo Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete Napad na Izrael iron dome VIDEO Koja je tajna Željezne kupole? Pogledajte kako funkcionira najbolja protuzračna obrana na svijetu

U Gazi je 8 ljudi poginulo u nizu izraelskih napada tijekom poslijepodneva. Dvije teško hendikepirane žene su poginule u napadu na dom za invalide u sjevernom dijelu Gaze. Još su tri štićenika doma ranjena u tom napadu

'Nikakav međunarodni pritisak neće nas spriječiti u napadima na teroriste'

U zapadnom dijelu grada su ubijena tri Palestinca i isto toliko u istočnoj četvrti. Ranije tijekom dana objavljeno je da je osam osoba poginulo u zračnom napadu.

Hollande razgovarao s Erdoganom o primirju u Gazi

Prema palestinskim izvorima najmanje je 940 stanovnika Pojasa Gaze ranjeno u izraelskim bombardiranjima pokrenutim prije pet dana. Napadi u subotu su bili usmjereni na jednu banku, dvije džamije i domove čelnika Hamasa. Francuski predsjednik Francois Hollande razgovarao je u subotu s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom o teškom stanju u Gazi i dogovorio da zajedno pokušaju postići primirje između Izraelaca i Palestinaca, objavilo je francusko predsjedništvo.

Dvojica čelnika su se dogovorila da će ostati u kontaktu i da će djelovati sa svima koji mogu intervenirati u korist primirja, navode krugovi bliski predsjedniku, prenosi agencija France presse.

Telefonski razgovor dvojice čelnika vođen je dan nakon Erdoganovih optužbi upućenih Izraelu da laže u vezi bombardiranja Gaze, nakon serije zračnih udara koje Izrael provodi od utorka kao odgovor na raketne napade islamističkog pokreta Hamas.

Turska je još u utorak pozvala Izrael da odmah prekine napade na Gazu.

Međusobni napadi pokrenuti u utorak predstavljaju najkrvaviji sukob nakon operacije u studenom 2012. kojim se pokušalo prekinuti raketne napade iz Gaze. Tada je u neprijateljstvima ubijeno 177 Palestinaca i šest Izraelaca. Dvije zemlje prolaze tešku diplomatsku krizu nakon što su 31. svibnja 2010. izraelski komandosi napali brod humanitarne pomoći 'Mavi Marmara' koji je krenuo razbiti izraelski blokadu Gaze. U tom je napadu ubijeno deset turskih aktivista.

Gaza: Vijeće sigurnosti poziva na prekid vatre

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je pozvalo u subotu Izrael i palestinski islamistički pokret Hamas na primirje i poštivanje međunarodnih humanitarnih zakona, posebice zaštite civila.
U jednoglasno usvojenoj izjavi 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti pozivaju na smirenje napetosti u Gazi, uspostavu mira i ponovno uvođenje prekida vatre iz studenoga 2012.

Petnaest zemalja je izrazilo zabrinutost krizom u Gazi i zaštitom civila na obje strane te su 'izrazili potporu nastavku izravnih pregovora između Izraela i Palestinaca s ciljem postizanja dogovora o globalnom miru, na temelju rješenja o dvjema državama'.

Ta kratka simbolična izjava je rezultat dvodnevnih intenzivnih pregovora, posebice između Jordana, jedine arapske zemlje članice Vijeća i Sjedinjenih Država, rekli su diplomati.

'To je izjava za novinare, koja iziskuje jednoglasnost svih 15 članica Vijeća, a ne rezolucija, koja je više obvezujuća i rezultat je glasanja'.
Vijeće je u četvrtak održalo hitan sastanak o Gazi na traženje arapskih zemalja, ali nisu postigli dogovor o deklaraciji. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je tom prigodom uputio poziv na prekid vatre u Gazi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene