Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naljutili susjede i zabrinuli Zapad

'Nikakav međunarodni pritisak neće nas spriječiti u napadima na teroriste'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje je 15 Palestinaca, po podacima iz bolnica, ubijeno noću na subotu u izraelskim napadima koji su ciljali desetke meta u Pojasu Gaze, čime se broj smrtno stradalih stanovnika od početka izraelske ofenzive prije pet dana povećao na 121, dok međunarodna zajednica poziva na mir.

U zadnjem napadu o kojemu javljaju agencije u Beit Lahiji na sjeveru Pojasa Gaza ubijene su dvije osobe, a još tri su smrtno stradale u drugome napadu zapadno od grada Gaze, rekao je glasnogovornik palestinske službe za izvanredna stanja Ašraf al Kudra.

Pročitajte i ovo Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu" Ilustracija Sedmodnevna rasprava Izrael odredio rok za puštanje talaca, Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija

Izraelska vojna glasnogovornica kazala je da je Izrael tukao 60 meta noću čime je od početka zračne ofenzive od utorka ciljao 1.000 meta, prenosi agencija dpa.

Nedugo prije početka šabata izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je da Izrael ne pristaje ni na kakvo međunarodno miješanje u potencijalni prekid vatre, prenosi agencija AFP.

'Nikakav međunarodni pritisak neće nas spriječiti u napadima na teroriste koji nas raketiraju', rekao je Netanyahu na konferenciji za novinare održanoj u ministarstvu obrane u Tel Avivu.

U telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom američki predsjednik Barack Obama predložio je posredovanje s ciljem uspostavljanja mira te je izrazio istodobno bojazan od 'daljnje eskalacije sukoba'.

'SAD je i dalje spreman angažirati se da se postigne prekid neprijateljstava, uključujući i povratak na sporazum o prekidu vatre iz studenoga 2012.', priopćila je Bijela kuća, dodajući da Washington i dalje islamističku organizaciju Hamas koja Pojas Gaze drži pod kontrolom još od 2007., smatra 'terorističkom organizacijom'.

Sjedinjene Države spremne su upotrijebiti svoju mrežu na Bliskome istoku da bi se 'pokušalo okončati raketiranje s područja Gaze i, kako smo vidjeli jutros, iz Libanona', rekao je u petak glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Dok sukob postaje sve krvaviji međunarodna zajednica poziva na mir. U četvrtak, na hitnoj sjednici UN-ova Vijeća sigurnosti glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je na prekid vatre. Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay u petak je izrazila ozbiljnu sumnju da Izrael vojnim operacijama u Pojasu Gaze krši međunarodno pravo koje ne dopušta gađanje civila.

Pillay je pozvala obje strane da poštuju pravila ratovanja.

Sukob Izraela i Hamasa eskalira unatoč pozivima na mir

Čini se da poput Netanyahua ni čelnik Hamasa u Gazi Ismail Hanija u ovome trenutku nije spreman na primirje. Kako je izvijestila izraelska vojska, Hamas i Islamistički džihad, radikalni ogranak grupe u posljednjih su pet dana ispalili oko 660 granata i raketa, no izraelski proturaketni sustav Čelična kupola presreo ih je 140.

Sukobi se postupno šire na sjeverni dio Izraela, osobito nakon raketiranja s libanonskog teritorija u kojemu nije bilo žrtava. Izraelsko topništvo na te je napade odgovorilo ciljajući okolicu jednoga južnog libanonskog sela.

Zapovjednik glavnog stožera izraelske vojske general Benny Gantz upozorio je da će izraelska vojska 'pojačati i proširiti svoje aktivnosti ovisno o potrebama' te da će napasti 'svim raspoloživim sredstvima'. Već je mobilizirano oko 40.000 rezervista.

Napadi na Gazu razljutili su zemlje s kojima graniči Izrael. 'Izrael tvrdi da Hamasovi pripadnici ispaljuju rakete. A je li itko smrtno stradao?', zapitao se turski premijer Recep Tayyip Erdogan, čija je zemlja saveznica Hamasa.

Erdogan je optužio Izraelce da 'lažu', a Egipćani su u petak osudili izraelsku 'politiku kolektivnog kažnjavanja' Gaze za terorističke napade te pozvali međunarodnu zajednicu da hitno okonča sukob.

S obzirom na pogoršanje stanja u Pojasu Gaze 34 međunarodne humanitarne udruge pozvale su na prekid vatre i poštivanje ljudskih prava na palestinskom terotoriju pod izraelskom blokadom.

Najveće neprijateljstvo Izraelaca i Palestinaca nakon osmodnevnog rata 2012. počelo je otmicom i prošlotjednim ubojstvom trojice izraelskih mladića na Zapadnoj obali te osvetničkim napadom židovskih ekstremista na palestinskog tinejdžera kojeg su živog spalili u istočnom Jeruzalemu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene