Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvatio smjernice Afričke unije

Gadafi prihvatio primirje i odlazak s vlasti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moamer Gadafi prihvatio je 'mirovne smjernice' za miran ishod sukoba u Libiji na prijedlog izaslanstva AU-a koje treba posjetiti Bengazi, uporište libijskih pobunjenika, u pokušaju uvjeravanja pobunjenika da polože oružje.

Objavu je iznio južnoafrički predsjednik Jacob Zuma u nedjelju kasno navečer, nakon sastanka libijskog čelnika i izaslanstva u Tripoliju.

Izaslanstvo AU-a došlo je založiti se za prekid sukoba u kojima su smrtno stradalo najmanje 23 osobe od subote u Adžabiji i Misrati, prema medicinskim i pobunjeničkim izvorima. NATO je iznio 'beznadnu' situaciju u ta dva grada i obećao nastavak bombardiranja radi razoružavanja libijskog režima.

Pročitajte i ovo Unije - 1 Problemi na otoku Unije Nakon priloga u Dnevniku Nove TV stigli na sastanak s ministrom Butkovićem, otkrili što je dogovoreno Dorjan Curač, Bakar Aktivisti zadovoljni Epilozi rubrike Poziv Dnevnika Nove TV: Jedni odustali od odcijepljenja, drugima kaznene prijave

>> Oporbeni srpski radikali na skupu potpore Gadafiju

Pukovnik Gadafi primio je u šatoru u svojoj rezidenciji Bab al-Azizija izaslanstvo AU-a sastavljeno od predsjednika JAR-a, Malija, Mauritanije i Konga, kao i ugandskog ministra vanjskih poslova.



Tijekom večeri Zuma je dao kratku izjavu novinarima u kojoj kaže da je 'izaslanstvo brata vođe prihvatilo mirovne smjernice koje smo predložili' i poziva 'NATO da prekine zračne napade kako bi se dala prilika prekidu vatre'.

Međutim, predstavnik vodstva libijske oporbe u inozemstvu, Guma al Gamati, izjavio je za britanski BBC da pobunjeničke i proturežimske libijske snage neće prihvatiti nijedan sporazum u kojem Gadafi i njegovi sinovi ostaju na svojim dužnostima. Libijska oporba i pobunjenici od početke sukoba zahtijevaju da se Gadafi povuče, što libijski vođa odbija. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene