Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Fukuda neće posjetiti sporni hram žrtava 2. svjetskog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan u petak obilježava 63. godišnjicu svoje predaje u Drugom svjetskom ratu, no očekuju se da premijer Yasuo Fukuda neće posjetiti hram ratnih žrtava koje azijski susjedi smatraju simbolom nekadašnjeg japanskog militarizma.

Bivši premijeri Shinzo Abe i Junichiro Koizumi te dva sadašnja ministra bili su među onima koji su u petak ujutro odali počast žrtvama u hramu Yasukuni u Tokiju. Hram je posjetila i skupina od 150 parlamentaraca iz različitih političkih stranaka.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović i Andrej Plenković recite svoje mišljenje ANKETA Milanović ili Plenković: Tko bi bio bolji premijer?

Hram je podignut u čast u znak sjećanja na 2.5 milijuna žrtava rata na japanskoj strani, ali su u njemu i posmrtni ostaci nekih japanskih ratnih vođa tijekom Drugog svjetskog rata koje je saveznički sud kasnije osudio kao ratne zločince.

Posjete hramu japanskih čelnika u prošlosti su izazivale podjele u društvu i bijes zemalja koje su na vlastitoj koži iskusile japansku vojnu agresiju.

Fukuda, umjereni konzervativac koji se zauzima za dobre odnose s azijskim zemljama, jasno je dao do znanja da neće posjetiti hram kada je u rujnu prošle godine preuzimao premijersku dužnost.

On je počast žrtvama odao kod spomenika palim japanskim vojnicima i na službenoj vladinoj svečanosti kojoj je prisustvovao i car Akihito.

"Naša zemlja nanijela je veliku bol brojnim državama, osobito u Aziji. U ime japanskog naroda, izražavam sućut i duboko kajanje svim žrtvama", rekao je Fukuda.

"Ponavljam našu snažnu opredjeljenost protiv rata i ulozi Japana kao predvodnika međunarodnih napora za trajnom uspostavom mira u svijetu", dodao je.

Oko 6.000 ljudi koji su prisustvovali svečanosti odalo je počast ratnim žrtvama minutom šutnje točno u podne po japanskom vremenu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene