Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porozne granice

'Teroristi koriste migrantsku krizu kako bi činili zvjerstva diljem kontinenta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teroristi koriste migrantsku krizu kako bi ušli u Europu i činili zvjerstva diljem kontinenta, priznali su u Frontexu, Europskoj agenciji za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica EU.

U izvješću u kojem izražava zabrinutost zbog poroznih granica EU-a, Frontex je priznao da ne zna pravi broj migranata koji su došli u Europu i da nema načina da ih prati.

Pročitajte i ovo Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi Slika nije dostupna Vrata više nisu otvorena 'MERKEL OKRENULA STAV' Njemačka potpuno promijenila politiku prema izbjeglicama

U izvješću Frontexa se navodi kako su zemlje članice EU izvijestile o rekordnih 1,82 milijuna ilegalnih prijelaza granice u 2015. godini što je čak šest puta više nego od prethodnog rekorda postavljenog 2014. godine. Priznaju međutim, da je broj ilegalnih prelazaka daleko veći jer su 'mnogi migranti nastavili svoje putovanje bez da su bili detektirani'.

Nadalje, upozoravaju kako je 'zapanjujuće velik broj' građana EU otputovao u Siriju da se bori za Islamsku državu, a sada se vraćaju nazad u Europu predstavljajući se kao izbjeglice.

Šokantno priznanje agencije za granice će dodatno povećati bojazan da EU nije u stanju pratiti potencijalne teroriste poput onih koji su počinili zvjerstva u Bruxellesu i Parizu.

'Napadi na Pariz u studenom 2015. su jasno pokazali da se nepravilne migracije mogu iskoristiti za ulazak terorista u EU', stoji u izvješću Frontexa. 'Bez temeljitih provjera i kazni za one koji daju lažne izjave ili se lažno predstavljaju postoji velik sigurnosni rizik'.

Dvojica islamista koji su sudjelovali u napadu u Parizu ušli su u EU preko grčkog otoka Leros i bili su registrirani od strane grčkih vlasti nakon što su dali lažne sirijske dokumenate.

Na istočnoj mediteranskoj ruti, posebice na grčkim otocima u Egejskom moru, zabilježen je najveći broj legalnih ulazaka migranata - gotovo 885.400.

'Ne postoji sustav u EU koji je sposoban pratiti kretanje osoba koje su ilegalno prešle granicu. Zbog toga nije moguće utvrditi ni njihov točan broj. EU članicama je vrlo teško osigurati učinkovitu, visoku i ujednačenu razinu kontrole na svojim vanjskim granicama. Mnoge migrante nije bilo moguće detektirati tijekom prelaska granice. Velik broj ih je prešao i nastavio svoj put bez da su otkriveni', navodi se u izvješću.

U ponedjeljak je na snagu stupio dogovor Europske unije i Turske potpisan 18. ožujka po kojemu će se svi koji budu ilegalno stizali u Grčku vraćati u Tursku, pa tako i tražitelji azila iz Sirije. Zauzvrat će se iz Turske u EU premjestiti po jedan Sirijac za svakog vraćenog sunarodnjaka, a najviše 72.000 ljudi.

Hollande: Ne smije se ponoviti prošlogodišnja izbjeglička kriza

Francuski predsjednik Francois Hollande istaknuo je da se 'u 2016. ne smije ponoviti ono što se dogodilo 2015.' u vezi s masovnim dolaskom izbjeglica u Europu, u razgovoru za njemački dnevnik Bild.

'Znam kolike je napore uložila Njemačka i odajem joj priznanje za solidarnost koju je pokazala', rekao je francuski predsjednik u razgovoru objavljenom uoči susreta francuske i njemačke vlade u četvrtak u Metzu, na istoku Francuske.

Njemačka će, dodao je, 'morati izdvojiti velika sredstva za prihvat i integraciju izbjeglica. No u 2016. se ne smije ponoviti ono što se dogodilo 2015.'

Hollande je istaknuo da 'odgovor može biti samo europski, u protivnom će to biti kraj Schengena i povratak nacionalnim granicama, što znači povijesno nazadovanje'.

Usto je izrazio žaljenje što je 'Europska unija zakasnila' s odgovorom na izbjegličku krizu koja je 'potaknula nesuglasice' iako je EU 'na kraju jednoglasno dala globalni odgovor'.

Govoreći o kancelarki Angeli Merkel, rekao je: 'Ove krize su nas zbližile na osobnom planu, premda nemamo isti politički senzibilitet'.

 

'Njemačka prima stotine tisuća izbjeglica i pokazuje silnu velikodušnost, ali ni Njemačka ni Francuska ne mogu to činiti izvan europskih pravila, to jest Schengena', dodao je francuski predsjednik.

Također je 'nedopustivim' ocijenio kašnjenje Europe u izradi baze podataka s imenima džihadista.

Odgovarajući na pitanje zašto nema europske baze podataka o 'opasnim osobama premda teroristi ne poznaju granice', rekao je: 'Zato jer kasnimo. To je nedopustivo'.

'Velik problem Europe je što nerijetko treba puno vremena za donošenje odluka', upozorio je.

'No Europa na kraju uvijek uspije pronaći rješenje - bilo da je riječ o bankovnoj krizi, javnom deficitu, priljevu izbjeglica ili čak borbi s terorizmom', zaključio je francuski predsjednik.

Njemačka bi 12. svibnja mogla ukinuti graničnu kontrolu

Njemačka bi sredinom svibnja mogla privremeno ukinuti graničnu kontrolu uvedenu u rujnu bude li priljev migranata i dalje padao, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

'Nećemo produljiti graničnu kontrolu nakon 12. svibnja ako broj migranata i dalje bude ovako nizak', nakon zatvaranja 'balkanske rute', rekao je Maiziere za austrijsku nacionalnu televiziju ORF.

Austrija je uvela graničnu kontrolu u rujnu kada je u Njemačku svakodnevno stizalo više od 10.000 migranata i izbjeglica.

Većina njih, Sirijci, Iračani i Afganistanci, bježali su od rata. Mnogi su se odlučili na opasno putovanje Egejskim morem, iz Turske u Grčku, odakle su balkanskom rutom išli na sjever Europe.

Njemačka je lani primila više od 1,1 milijun migranata. No De Maiziere je podsjetio da je broj tražitelja azila pao kada su u veljači Austrija i zemlje duž balkanske rute zatvorili granicu. Nedavno je ocijenio da ih sada na dan stiže tek 140.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene