Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao u Frankfurt

Amerika protjerala bivšeg nacista, njegova je reakcija nevjerojatna: "Ovo je smiješno. Tjerate me iz mojeg doma"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Friedrich Karl Berger deportiran je u subotu iz Amerike u Njemačku. 95-godišnji bivši čuvar u nacističkom koncentracijskom logoru kazao je za medije kako je taj potez SAD-a nevjerojatan.

Friedrich Karl Berger u SAD-u je živio od 1959. godine. U subotu je deportiran avionom u Frankfurt.

Pročitajte i ovo Tajnica SS logora pobjegla uoči suđenja - 1 Pronašli je poslije Optužena za sudjelovanje u ubojstvu 11 tisuća ljudi: Bivša SS-ovka umjesto na sud, sjela u taksi i pobjegla Slika nije dostupna Otputovao u Poljsku Plenković o holokaustu: ''Oslobođenjem Auschwitza završio je najmračniji dio svjetske povijesti''

Berger je na suđenju priznao kako je radio kao stražar i nekoliko tjedana čuvao zatvorenike na području Meppena blizu nizozemske granice. Naglasio je i da nije bio svjedok ubojstava ili zlostavljanja zatvorenika.

U logoru Meppen bili su ruski, židovski, poljski, nizozemski i francuski zatvorenici.

Njemačko tužiteljstvo u prosincu je odustalo od postupka protiv njega zbog nedostatka dokaza, no Bergera sada očekuje ispitivanje na policiji i moguće pokretanje novog postupka protiv njega, piše BBC. Trenutačno on nije uhićen i na slobodi je.

Odluku smatra nevjerojatnom

NBC News prenosi kako je Berger u izjavi za medije kazao da je bio prisiljen raditi u logoru kao 19-godišnjak, bio je tamo kratko vrijeme i nije nosio oružje.

Dodao je kako je zaprepašten odlukom o deportaciji. "Nakon 75 godina ovo je smiješno. Ne mogu vjerovati. Tjerate me iz mojeg doma", kazao je Berger. Posljednjih godina podignuto je više optužnica protiv bivših nacista.

Držali zatvorenike u nehumanim uvjetima

Američki sudac još je prošle godine naložio deportaciju Bergera, nakon što je tužiteljstvo grada Cellea na sjeveru Njemačke otvorilo istragu o tomu je li on 1945. sudjelovao u ubojstvima zatvorenika u satelitskom koncentracijskom logoru. Logor Meppen je, naime, pripadao mreži logora Neuengamme nedaleko od Hamburga.

"Zatvorenici u tom logoru držani su u strašnim uvjetima, tjerani su na rad do iznemoglosti i smrti", obrazložio je sudac svoju odluku. Tijekom suđenja, Berger je priznao da je spriječio zatvorenike u bijegu iz logora koji se nalazio u blizini Hamburga, na sjeveru Njemačke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene