Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog transparentnosti

PRVI PUT U POVIJESTI VATIKANA Evo koga je Papa Franjo zaposlio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Franjo, koji si je raščišćavanje financija postavio za jedno od najvažnijih poslanja kao Pape, za glavnog revizora odabrao Libera Milonea, 66-godišnjeg bivšeg predsjednika uprave talijanske podružnice ugledne međunarodne revizorske kuće Deloitte.

Papa Franjo imenovao je prvog glavnog revizora u povijesti Vatikana, što je posljednji u nizu poteza kojima Sveti otac želi skandalima obilježene financije sjedišta Katoličke Crkve učiniti transparentnima.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji

U priopćenju iz Vatikana se kaže da je Franjo, koji si je raščišćavanje financija postavio za jedno od najvažnijih poslanja kao Pape, za glavnog revizora odabrao Libera Milonea, 66-godišnjeg bivšeg predsjednika uprave talijanske podružnice ugledne međunarodne revizorske kuće Deloitte.

Kardinal George Pell, voditelj vatikanskog tajništva za gospodarstvo, rekao je da će glavni revizor biti autonoman, da će odgovarati samo papi i da će smjeti "ići kamo god hoće" u Vatikanu zbog revizije financija i upravljanja bilo kojim vatikanskim odjelom.

Papa Franjo u subotu u Sarajevu, čekaju ga kao prijatelja

Milone je stekao bogato iskustvo kao knjigovođa u velikim tvrtkama u Velikoj Britaniji, Italiji i SAD te kao revizor za UN-ov Svjetski program hrane i velike talijanske tvrtke poput Fiata ili telekomunikacijskog koncerna Wind.

Nakon brojnih skandala, Vatikanska banka, službeno poznata kao Institut za vjerske poslove, pooštrila je regulatorne standarde, usvojila opsežne mjere usmjerene na bolje upravljanje financijskim sredstvima i sprječavanje zloporaba i zatvorila brojne bankovne račune koji su ili bili neaktivni ili nisu zadovoljavali nove standarde koje klijenti moraju poštovati.

Ivana Petrović i Andrija Jarak uživo iz Sarajeva – Papin posjet pratite na Novoj TV

Upravo je reforma Vatikanske banke i odjela koji se bave financijama Crkve, koji su stoljećima bili pod kontrolom uskog kruga talijanskih svećenika u Vatikanu, jedno od najsjetljivijih pitanja koje papa Franjo želi riješiti otkako je došao na čelo Katoličke Crkve. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene