Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olakšanje za predsjednika

Francuski ustavni sud odbacio velik dio mjera zakona o imigraciji: 32 odbačene zbog proceduralnih razloga

Migranti Francuska
Migranti Francuska Foto: Afp
Francuski ustavni sud odbacio je 35 od 80 mjera Macronova novog zakona o imigraciji.

Francuski ustavni sud u četvrtak je odlučio da velik dio novog zakona o imigraciji nije u skladu s ustavom, uključujući ograničavanje pristupa migranata socijalnoj pomoći i davanje državljanstva njihovoj djeci rođenoj u Francuskoj.

Sud je ukinuo 35 od 80 mjera, od kojih su većinu predložili oporbeni zastupnici desnice tijekom turbulentnog parlamentarnog procesa.

Mjere poput otežavanja migrantima da u Francusku dovedu obitelji ili davanja državljanstva i socijalne pomoći njihovoj djeci rođenenoj u Francuskoj odbačene su iz proceduralnih razloga.

Pročitajte i ovo Jahta Royal Romance Uskoro istječe privremena mjera Ekskluzivne snimke Dnevnika Nove TV: Ruska jahta pod sankcijama isplovila iz trogirskog brodogradilišta

Presuda je olakšanje je za predsjednika Emmanuela Macrona kojemu je zakon o migraciji bio jedna od glavnih točaka drugog mandata. Macron nema većinu u parlamentu, pa je za potvrdu zakona trebao podršku Nacionalnog okupljanja desničarke Marine Le Pen.

Zakon su na ocjenu ustavnosti uputili Macron i još tri parlamentarna kluba.

Pročitajte i ovo Markuševec - 3 Biootpad Nesnosan smrad širi se gradskim četvrtima - građani ogorčeni, gradonačelnik odgovara: "Baš nevjerojatno"

Od svih mjera koje su poništene njih 32 je izbačeno iz proceduralnih razloga. Sud nije rekao krše li te mjere ustav, što znači da ih se ponovno može predložiti.

Čelnik krajnje desne oporbe Jordan Bardella kritizirao je suce. "Uz podršku predsjednika ustavni sud je cenzurirao stroge mjere koje francuski narod najviše zagovara”, napisao je na platformi X.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene