Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagirala oporba

Nazvala ih "škuri, crni i mali", a i sama je dijete iseljenika. Oporba joj odgovara: "Ne znaju gdje su smješteni, u kojim uvjetima rade, ali ih znaju vrijeđati, to znaju"

Aktualno Galerija Danica Baričević - 2 Danica Baričević - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Danica Baričević - 1 Danica Baričević - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Strani radnik - 2 Strani radnik - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Strani radnik - 1 Galerija 1/4 >>
Saborska HDZ-ova zastupnica Danica Baričević na lokalnoj je televiziji dala rasističku izjavu o stranim radnicima nazivajući ih "škurima, crnima i malima", a dan kasije od iste se ogradila tvrdeći da je ona "zlonamjerno interpretirana". Oglasila se oporba, ali i pučka pravobraniteljica.

Saborska zastupnica HDZ-a Danica Baričević izjavila je da su strani radnici "škuri, crni i mali".

"Evo ja koja dođem u Zagreb, prolazim ulicom i šetam, puno je više tih škurih, crnih i malih. Tako da mislim da se tu baš nismo dobro pripremili", izjavila je Danica Baričević na jednoj lokalnoj televiziji misleći na strane radnike.

Nakon izjave izbjegavala je novinare, a o svemu se oglasila na Facebooku. Tvrdi da je izjava "zlonamjerno interpretirana i ne odgovara njezinim stavovima."

"Ogromna većina stranih radnika u Hrvatskoj se ponaša vrlo pristojno i disciplinirano. Ljudi rade, zarađuju pošteno svoj kruh. To treba poštovati", stoji u njezinoj objavi.

Pročitajte i ovo Jahta Royal Romance Uskoro istječe privremena mjera Ekskluzivne snimke Dnevnika Nove TV: Ruska jahta pod sankcijama isplovila iz trogirskog brodogradilišta

Njezini saborski kolege iz oporbenih klupa o njezinoj izjavi i ovoj temi su jasni. Arsen Bauk tako je Dini Golešu za Dnevnik Nove TV kako misli da to "nisu bile zlonamjerne interpretacije jer se tu nije imalo što interpretirati".

"Oni nama nisu znali odgovoriti koliko je stranih radnika u Hrvatskoj, oni to ni ne znaju, ne znaju gdje su smješteni, u kojim uvjetima rade, ali ih znaju vrijeđati i diskriminirati, to znaju", rekla je Sandra Benčić.

"Tko god ima imalo razboritosti, on ne bi trebao imati ništa protiv nijedne rase na ovom svijetu, vjere, bilo kog", podijelio je Marin Miletić iz Mosta.

"Brutalna ksenofobija je lijepo opisana u tom citatu pa ga neću ponavljati", rekla je Katarina Peović.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter upozorava na sve više govora mržnje u društvu i podsjeća da je to kazneno djelo.

Izliku zastupnice da je krivo interpretirana karakterizira kao dokaz da "Baričević ni sama nije svjesna svojih stereotipa i predrasuda".

Pročitajte i ovo Ivan Turudić - 1 Budući šef DORH-a Odabir Tudurića nije prošao bez žestokih kritika: "Zbog ovog moramo postaviti pitanje – 'Dokle više?'"

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs i Sabina Tandara-Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Za Dnevnik Nove TV Hoće li učitelji u štrajk? Ministar odgovara: "Nadam se da nitko neće izaći na ulicu. Imamo trend rasta plaća, trebaju biti zadovoljni"

"Postoje i one stvari koje nisu kazneno djelo, ali predstavljaju jedan rasistički govor u širem smislu i naravno da su za to posebno odgovorni oni koji su javne osobe, koji su utjecajni, posebno su odgovorni političari", rekla je.

Danica Baričević u Sabor je ušla u trenutku kad je Branko Bačić postao ministar. Ironično je pak što je rođena u Australiji kao dijete iseljenika, a vratila se u Supetar na otoku Braču. Nedavno je na aktualnoj sjednici Sabora prozvala Bulja, a prije tjedan dana branila je i Lex AP:

"Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijer Andrejem Plenkovićem evo već 2 mandata ima snažan i jasan prioritet, a to je borba protiv nasilja i suzbijanje nasilja pod svaku cijenu", rekla je tada.

No trebalo bi znati da je i verbalno nasilje - nasilje.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene