Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada ima poseban plan

VIDEO/FOTO Francuska pod najezdom insekata koji sišu ljudsku krv: Posvuda su - u javnom prijevozu, kinima, bolnicama...

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Mnogi misle da su stjenice stvar prošlosti, ali varaju se. Problem je to s kojim se bore i u Francuskoj, a njegovi su razmjeri toliki da je Vlada morala smisliti poseban plan za borbu protiv insekata koji sišu i ljudsku krv.

Francuska vlada priopćila je da pokreće zajedničke napore u borbi protiv stjenica koje su se u velikom broju pojavile u javnom prijevozu, kinima i bolnicama.

Kukci koji piju krv uočeni su u pariškom metrou, brzim vlakovima i u pariškoj zračnoj luci Charles-de-Gaulle, a zgroženi putnici objavljuju videosnimke na društvenim mrežama.

Ministar prometa Clement Beaune rekao je da će sljedeći tjedan sazvati predstavnike javnih prijevoznika na sastanak kako bi ih obavijestio o protumjerama i kako učiniti više za zaštitu putnika.

Stjenice, koje su uglavnom nestale iz svakodnevnog života do 1950-ih, ponovno su se pojavile u posljednjim desetljećima, uglavnom zbog velike gustoće naseljenosti i masovnijeg prometa.

Vjeruje se da je jedna desetina svih francuskih kućanstava imala problema sa stjenicama u proteklih nekoliko godina, što obično zahtijeva operaciju kontrole štetočina koja košta nekoliko stotina eura i koju često treba ponavljati.

Stjenice su dobile ime po svojoj navici gniježđenja u madracima, iako se također mogu sakriti u odjeći i prtljazi.

Izlaze noću da bi se hranile ljudskom krvlju.

Pročitajte i ovo Ruski vojnici Novo novačenje Građanima stigli pozivi za vojsku, uvjeravaju ih da neće ići u ratne sukobe: "Imamo dovoljno dobrovoljaca"

Francuska nacionalna zdravstvena agencija preporučila je ljudima da provjere svoje hotelske krevete kada putuju i da budu oprezni pri unosu rabljenog namještaja ili rabljenih madraca u svoje domove.

Nakon što se stjenice uoče u kući, zahvaćene prostorije moraju se brzo tretirati, upozorila je Agencija, piše France24.

Ugrizi stjenica ostavljaju crvena područja, mjehuriće ili velike osipe na koži, a mogu izazvati intenzivan svrbež ili alergijske reakcije.

Također često uzrokuju psihički stres, probleme sa spavanjem, tjeskobu i depresiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ljudska prava Miču beskućnike s ulica zbog turista i sele ih u druge gradove: "Čuli smo da nas dolaze odvesti, ali nisam siguran kamo"

Izgled insekata, koji mogu narasti do oko sedam milimetara, nije povezan s razinom higijene, tvrde francuske vlasti.

Pročitajte više o tome kako se riješiti stjenica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene