Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osporavaju ekolozi

Francuska i Italija ustraju na željezničkoj vezi Lyon-Torino

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Francois Hollande i talijanski premijer Mario Monti potvrdili su u ponedjeljak pokretanje spornog plana brze željezničke linije Lyon-Torino, ali nisu riješili pitanje njezina financiranja, koje zahtijeva veliki europski prilog.

Tijekom bilateralnog summita u Lyonu, francuski predsjednik Francois Hollande i talijanski premijer Mario Monti su između ostaloga potvrdili zajednička stajališta o europskim temama.

Hollande je rekao da bi odnose Francuske i Italije rezimirao jedinstvom u djelovanju i usklađenosti stajalištima na razini Europe i svijeta.

Talijanski premijer je naglasio simboliku te buduće linije za izgradnju učinkovite Euope koja će Pariz dovesti na četiri sata od Torina, prema dosadašnjih sedam. On je predložio da se budući francusko-talijanski summit održi 2013. u Torinu.

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Slika nije dostupna Kako dalje nakon Brexita NOVI ZAMAH 'Mnogi populisti Europu drže odgovornom za sve što krene krivo'

>> Francuska i Britanija pozvale izraelske veleposlanike na razgovor

Dvojica čelnika nisu zatajila da bi trebalo uvjeriti europske instance da financiraju taj divovski projekt u ovo vrijeme jakih proračunskih rezova. Teoretski bi Europa trebala financirati 40 posto od 8,5 milijardi eura za gradnju tunela kroz Alpe dugog 57 km, ili 3,4 milijardi, a Italija bi preuzeti 2,9 milijarde i Francuska 2,2 milijarde.

Taj "željeznički autoput" trebao bi biti pušten u promet 2028-2029 i trebao bi obustaviti cestovni promet najmanje milijun kamiona godišnje. Taj plan s obje strane Alpa osporavaju ekolozi koji ga drže prekomjernim u odnosu na promet.Tisuću protivnika, francuskih i talijanskih prosvjedovalo je u ponedjeljak poslijepodne u središtu Lyona. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene