447539
447539
447539
447539
447539

NOVI ZAMAH 'Mnogi populisti Europu drže odgovornom za sve što krene krivo'

  • , 23.08.2016., 09:09
  • Autor:
  • komentara

Njemačka kancelarka Angela Merkel, talijanski premijer Matteo Renzi i francuski predsjednik Francois Hollande pozvali su u ponedjeljak Europu da na izvanrednom summitu 16. rujna u Bratislavi pronađe novi zamah nakon Brexita te da okrene leđa populistima koji Bruxelles krive za sve probleme.

 
 
 
 
Angela Merkel, Matteo Renzi i Francois Hollande na nosaču Garibaldi (Foto: AFP)
Angela Merkel, Matteo Renzi i Francois Hollande na nosaču Garibaldi (Foto: AFP)

Govoreći na nosaču zrakoplova Garibaldi, uz talijanski otok Ventotene, Angela Merkel, Matteo Renzi i Francois Hollande pozvali su na bližu suradnju u pitanjima sigurnosti i bolje mogućnosti za mlade.

Na sastanku punom simbolike, troje lidera posjetili su Ventotene kako bi položili vijenac na grob Altiera Spinellija, talijanskog intelektualca koji je zagovarao federalnu Europu.

Potom su se ukrcali na Garibaldi, nosač koji sudjeluje u europskoj misiji borbe protiv trgovaca ljudima.

Merkel je susretom s Renzijem i Hollandeom u Italiji započela seriju susreta s državnicima zemalja Europske unije u sklopu koje bi se u subotu u Mesebergu pored Berlina trebala sastati i s tehničkim predsjednikom hrvatske vlade Tihomirom Oreškovićem.

Merkel ovaj tjedan putuje u četiri države, a primit će državnike iz još šest zemalja. "Ovaj radni tjedan kancelarke Angele Merkel je u znaku razgovora o Europskoj uniji", rekao je glasnogovornik savezne vlade Steffen Seibert. Razgovori služe za pripremu neslužbenog summita Europske unije koji bi se 16. rujna trebao održati u Bratislavi.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da Europska unija treba učiniti više kako bi zajamčila i unutarnju i vanjsku sigurnost suočena s opasnošću od terorizma.

"Osjećamo da smo suočeni s islamskim terorizmom, suočeni s građanskim ratom u Siriji, da moramo učiniti više za našu unutarnju i vanjsku sigurnost", rekla je Merkel.

Renzi je kazao da mnogi populisti "Europu drže odgovornom za sve što krene krivo". "Imigracija - kriva je Europa, ekonomija je loša - kriva je Europa. Ali to nije tako".

Renzi je naglasio da unatoč Brexitu s Europom "nije gotovo". On je kazao kako su "mnogi mislili da će nakon Brexita s Europom biti gotovo. To nije slučaj".

Merkel je kazala kako i ona i njezini kolege "poštuju odluku Velike Britanije", ali da isto tako žele "sigurnu i prosperitetnu Europu".

Međutim, kako Europu učiniti prosperitetnom podijelilo je tri zemlje.

Renzi i Hollande žele veću fleksibilnost za koju smatraju da bi pomogla rastu, dok Njemačka drži da se europska proračunska pravila moraju strogo poštivati.

Hollande je naglasio potrebu da se EU zaštiti od nasilja jačanjem granica i razmjenom obavještajnih podataka.

"Da bi imali sigurnost moramo imati granice koje se kontroliraju" stoga radimo na jačanju zaštite granica, rekao je Hollande. "Želimo i više koordinacije u borbi protiv terorizma".

Hollande je kazao da je najveći rizik za Europu fragmentacija, egoizam i podjele. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se