Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alain Juppe priznao poraz

Francois Fillon premoćno osvojio republikansku predsjedničku nominaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francois Fillon premoćno je pobijedio u drugom krugu predizbora francuske desnice za predsjedničke izbore sljedeće godine, a njegov je protukandidat Alain Juppe priznao poraz i najavio da će ga podržati u predsjedničkoj utrci.

Prema još uvijek djelomičnim rezultatima, Fillon, konzervativni zagovornik slobodnog tržišta, premoćno je osvojio nominaciju desnice i na izborima 2017. najvjerojatnije će se sučeliti s čelnicom krajnje desnice Marine Le Pen.

Pročitajte i ovo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim

S prebrojanim glasovima više od polovice od 10.228 izbornih mjesta, Fillon koji je u drugi krug ušao kao favorit, osvojio je oko 69 posto glasova, a njegov protukandidat bivši premijer Juppe 31 posto.

Juppe je priznao poraz i najavio da će u predsjedničkoj utrci sljedeće godine podržati Fillona.

U središtu pozornosti sada je Socijalistička stranka te pitanje hoće li uvelike nepopularni predsjednik Francois Hollande odlučiti natjecati se za kandidata ljevice u predizborima svoje stranke u siječnju, uslijed najava da njegov premijer Manuel Valls i sam razmatra svoju kandidaturu.

Izborne ankete sugeriraju da ni jedan ljevičarski kandidat neće sudjelovati u drugom krugu predsjedničkih izbora sljedećeg svibnja ostavljajući Fillonu čistu utrku s protivnicom imigracije Le Pen. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi Fillon trebao glatko pobijediti Le Pen, premda se nedavno pokazalo kako su ankete u raskoraku s uzorcima glasanja u slučaju britanskog izlaska iz EU i pobjede Donalda Trumpa.

Fillon (62) izbio je iz pozadine u izbornim anketama u zadnja dva tjedna. U prošlotjednome prvom krugu predizbora Republikanske stranke potukao je bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, za vrijeme čijeg mandata je obnašao dužnost premijera od 2007. do 2012. i gurnuo Juppea na drugo mjesto. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene