Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FOTO: Škorpioni, psi, morski konjići... fast food na kineski način

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postoji kineska izreka koja kaže da Kinezi jedu sve što leti, osim zrakoplova, sve na četiri noge, osim stolova i sve što pliva osim podmornica. Posjetitelji na pekinškoj tržnici brze hrane tijekom Olimpijskih igara uvjerit će se da je to živa istina.

Dovoljno je samo prošetati između štandova tržnice Wangfujing gdje će vidjeti hranu svih mogućih vrsta i oblika. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili

Tu se može naći sve od kozjih pluća začinjenih crvenom paprikom do prženih škorpiona, morskih konjića na ražnju, repova iguane, kukaca i drugih čuda. 

Mještani smatraju da zapadnjake ne bi trebala odbiti hrana koja se tamo nudi. Na kraju krajeva, to je uobičajena kineska kuhinja, odlična za ručak ili večeru. 

I iako pseće meso neće biti na meniju natjecatelja na Olimpijskim igrama, turisti ipak imaju priliku probati juhu od psećeg mozga ili pseću jetricu s povrćem. 

Mnogi će ovo smatrati užasnim, ali Kinezi ne misle tako i ponosni su na svoju kuhinju. Kineski kuhari tvrde da ne pripremaju kućne ljubimce. Kažu da je pas specijalitet koji se uzgaja za hranu, baš kao i krava, svinja ili kokoši na zapadu.
 
No delikatese koje se nude na tržnici Wangfujing nisu vezane samo za apetit i ukus. 

Kinezi vjeruju da određene životinje, tj. njihovi udovi i organi imaju iscjeljujuća i lijekovita svojstva. Poput jelenovog roga kuhanog u čaju ili zmije marinirane u kineskom ‘baijiu’ alkoholu. 

I kao što navodi službeni vodič za Peking, zapadnjaci ne bi trebali biti toliko skeptični prema kineskoj hrani. 

‘Premda neke od namirnica koje se koriste u kineskoj kuhinji možete smatrati odvratnima, trebali biste premostiti kulturološke razlike te sagledati sve otvorenog uma,’ savjetuje vodič.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene