Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godinama gledao u bogatstvo

FOTO Kupljena za 3 dolara, prodana za 2,2 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rijedak primjerak poruculanske posude iz perioda kineske dinastije Song, prodan je za 2,2 milijuna dolara na aukciji u New Yorku. Ono što je posebno jest da je prethodno kupljena za svega tri dolara.

Prije šest godina, na jednoj garažnoj prodaji, za samo tri dolara kupljena je bijela posuda. Naočigled, po ničem izniman primjerak, no tadašnjem vlasniku nije bilo poznato kako je u svojem posjedu imao pravo bogatstvo. Svjestan da je kupio bogatstvo nije bio niti kupac.

Pročitajte i ovo Scena iz filma Titanic Aukcija Prodan kontroverzni rekvizit iz filma Titanic zbog kojeg se mnogi pitaju jesu li mogli preživjeti i Jack i Rose Ilustracija policijskog očevida u New Yorku Očevid u tijeku Pronađen leš u gradskom rezervoaru: Stanovnici pozvani da prije uporabe vodu prokuhaju

>> Picassova slika prodana za 45 milijuna dolara

'U to vrijeme, kupac nije imao pojma kako je nabasao na blago staro 1.000 godina', rekla je za CNN Cecilia Leung iz aukcijske kuće Sotheby's. Taj ju je kupac nekoliko godina držao u dnevnoj sobi, no onda se odlučio raspitati otkud bi mogla biti pa ju je dao procijeniti.

Aukcijska kuća Sotheby's procijenila je njezinu vrijednost na između 200.000 i 300.000 tisuća dolara te su ustanovili kako se radi o 'zadivljujućem i posebno lijpom primjerku' porculanske posude iz doba kineske dinastije Song.

U Britanskom muzeju u Londonu postoji još jedan jedini poznati primjerak takve posude, gotovo identične, iz tog perioda i tamo se nalazi već posljednjih 60 godina.

Ovu posudu kupio je prodavač umjetnina Giuseppe Eskenazi iz Londona, nakon poduže bitke s još trojicom zainteresiranih kupaca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene