Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

FOTO/VIDEO Erupcija vulkana na Islandu: "Ovo je nevjerojatno! Kao u filmu!"

Erupcija vulkana na Islandu
Erupcija vulkana na Islandu Afp
Aktualno Galerija Erupcija vulkana na Islandu - 1 Erupcija vulkana na Islandu - 1 Foto: Afp Erupcija vulkana na Islandu - 2 Erupcija vulkana na Islandu - 2 Foto: Afp Erupcija vulkana na Islandu - 3 Erupcija vulkana na Islandu - 3 Foto: Afp Erupcija vulkana na Islandu - 4 Erupcija vulkana na Islandu - 4 Foto: Afp +12 Erupcija vulkana na Islandu - 5 Galerija 1/17 >>
Vulkan na jugozapadu Islanda erumpirao je u ponedjeljak kasno navečer nakon tjedana intenzivne potresne aktivnosti, priopćio je državni Meteorološki ured.

 

  • erumpirao vulkan na islandskom poluotoku Reykjanes

  • evakuirano 4000 stanovnika

  • otvorila se pukotina duga četiri kilometara

  • avanturisti ignoriraju upozorenja vlasti

Tijek događaja pratite u nastavku:

11:20 Videozapisi i fotografije šire se društvenim mrežama i prikazuju narančasto-crvene svjetlucave fontane lave kako se izdižu u tamno noćno nebo.

Zapanjujuće scene privukle su i nekolicinu avanturista koji se unatoč upozorenjima približavaju opasnom području. 

Rascjep se proširio tijekom noći i do ranog jutra narastao na oko četiri kilometra, tvrdi vulkanolog Ármann Höskuldsson. Pukotina je i višestruko duža nego one u erupcijama na poluotoku Reykjanesu posljednjih godina.

Ritam izlijevanja lave također je mnogo brži, s oko 100 do 200 prostornih metara po sekundi

Erupcija vulkana na Islandu Erupcija vulkana na Islandu - 4 (Foto: Afp)

10:10 Hrvatica koja se javila s Islanda, za DNEVNIK.hr je rekla kako je stanje dobro te da su Islanđani pripremljeni za ovakve situacije. Stanovnici su evakuirani iz područja oko vulkana, no postoji bojazan da lava promijeni tok prema gradu Grindaviku.

09:00 Erupcija vulkana i sukljanje lave iz četiri kilometara duge pukotine u zemlji, prenosi se u stvarnom vremenu uživo iz grada Grindavika.  

  

8:50 Otopljeni kamen koji je kuhao samo 800 metara ispod ribarskog sela Grindavik konačno je, nakon dva mjeseca iščekivanja, eruptirao iz pukotina u zemlji. Vlasti su ranije već evakuirali dio stanovništva, no neki stanovnici su ostali unatoč upozorenjima kako bi dočekali erupciju, a među njima ima čak i turista i avanturista.

"Ovo je nevjerojatno za vidjeti. Želimo vidjeti kako ide i koliko će trajati", rekao je francuski turistički vodič Ael Kermarec za Associated Press. "Pomalo gorko-sladak osjećaj".

Turist Robert Donald Forrester III stigao je na Island kako bi ulovio trenutak erupcije. "Jako sam uzbuđen što sam ovdje na ovom mjestu, u ovo vrijeme, samo što mogu vidjeti ovaj prirodni fenomen", prenosi njegovu izjavu Sky News.

"Samo vidim kako lava izlazi iz zemlje. Čak i ako se nalazi na određenom dijelu kopna, jednostavno je fascinantno vidjeti prirodu na djelu. To je kao iz filma!"

Erupcija vulkana na Islandu Erupcija vulkana na Islandu - 3 (Foto: Afp)

Islandski meteorološki ured priopćio je da je eruptivna pukotina duga oko 4 kilometra, sa sjevernim krajem istočno od Stora-Skogfella, a južnim krajem istočno od Sundhnuka. 

Upozorili su da obližnji grad Grindavik mogao biti ugrožen.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Neugodna reakcija Vučić je malo nervozan: Pogledajte kako je reagirao kad je usred govora nekome zazvonio mobitel

8:20 Britanski meteorološki ured objavio je kartu erupcije vulkana na Islandu s upozorenjem na to da je erupcija počela sjeverno od Grindavika.

"Seizmička aktivnost zajedno s mjerenjima s GPS uređaja ukazuje na to da se magma kreće prema jugozapadu i da bi se erupcija mogla nastaviti u smjeru Grindavika", rekli su iz britanskog meteorološkog ureda.

8:15 Prema najnovijem izvješću Islandskog meteorološkog ureda, intenzitet vulkanske erupcije se smanjuje, pokazuju seizmička mjerenja. 

Činjenica da se aktivnost već smanjuje nije pokazatelj koliko će erupcija trajati, već da erupcija dolazi u stanje ravnoteže, piše Met Office. Takav je razvoj uočen na početku svih erupcija na poluotoku Reykjanesu posljednjih godina.

8:10 Turisti i lokalno stanovništvo upozoreni su na opasnost od visokih i opasnih valova na plaži Reynisfjara na Islandu u sljedećih nekoliko dana, rekle su vlasti u upozorenju objavljenom na vladinoj web-stranici Safe Travel.

8:00 "Prioritet vlade bit će zaštita života i infrastrukture", rekao je islandski predsjednik Guðni Th. Jóhannesson nakon erupcije vulkana.

Civilna zaštita zatvorila je pogođeno područje. Sada čekamo vidjeti što nam spremaju sile prirode. Spremni smo i oprezni", objavio je islandski predsjednik na društvenoj mreži X.

7:30 Na poluotoku Reykjanesu vlasti su evakuirale gotovo 4000 stanovnika ribarskog grada Grindavik i zatvorile obližnje geotermalne toplice Plava laguna.

"Upozorenje: erupcija je započela sjeverno od Grindavika kod Hagafela", objavio je Meteorološki ured na svojoj web stranici.

Helikopter obalne straže trebao bi utvrditi točnu lokaciju i veličinu erupcije.

7:00 Međunarodna zračna luka Reykjavik, koja se nalazi u blizini, ostala je otvorena.

"Trenutačno nema smetnji u dolascima i odlascima u zračnoj luci Keflavík", stoji na njezinoj internetskoj stranici.

Pročitajte i ovo Potres u Kini Potres u Kini FOTO/VIDEO Pokrenuta klizišta, sela zatrpana, ljudi se smrzavaju pod ruševinama: Najsmrtonosniji potres u desetljeću pogodio Kinu

Pročitajte i ovo Viktor Orban U Budimpešti Trampa na mađarski način: Orban Erdoganu poklonio konja, pogledajte što je dobio zauzvrat

6:45 Posljednjih godina bilo je nekoliko erupcija na poluotoku u nenaseljenim područjima, ali se vjeruje da trenutačna erupcija predstavlja neposrednu opasnost za grad, rekle su vlasti, javlja BBC.

Duljina pukotine u vulkanu je oko 3,5 kilometra, a lava teče brzinom od oko 100 do 200 kubnih metara u sekundi, što je nekoliko puta više nego u prethodnim erupcijama na poluotoku Reykjanesu posljednjih godina.

6:30 Reykjanes je vulkansko i seizmičko žarište jugozapadno od glavnoga grada Reykjavika. U ožujku 2021. fontane lave spektakularno su izbile iz 500-750 metara duge pukotine u tlu u vulkanskom sustavu Fagradalsfjall.

U travnju 2010. vulkanska erupcija Eyjafjallajokull izazvala je najveće zatvaranje europskog zračnog prostora od Drugog svjetskog rata, zbog ogromnog oblaka pepela.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene