450302
450302
450302
450302
450302

PREDSJEDNIK KOJI JE IMAO JE SVOJ ODRED SMRTI 'Žrtvama bi skinuli odjeću, isjekli tijela na komade i spalili'

  • , 15.09.2016., 18:14
  • Autor:
  • komentara

Rodrigo Duterte, filipinski predsjednik, naručio je ubojstva najmanje tisuću političkih oponenata i kriminalaca u vrijeme dok je bio gradonačelnik u Davau.

 
 
 
 
Saslušanje u Senatu - Je li filipinski predsjednik naručivao ubojstva? (Foto: AFP)
Saslušanje u Senatu - Je li filipinski predsjednik naručivao ubojstva? (Foto: AFP)

Neke je i sam ubio, tvrdi bivši izvršitelj Edgar Matobato (57) koji je na saslušanju u filipinskom Senatu u četvrtak priznao da je sudjelovao u oko 50 otmica i ubojstava iza kojih stoji Rodrigo Duterte.

Edgar Matobato (NOEL CELIS / AFP)'Žrtvama bi skinuli odjeću, isjekli tijela na komade i spalili', kazao je Matobato. Jedna od žrtava, muškarac za kojeg se sumnjalo da se bavio otmicama, navodno je živ bačen krokodilima 2007. godine. Drugi su pokopani u kamenolomu jednog od članova Odreda smrti u Davau koji je bio sačinjen od policajaca i bivših pobunjenika.

Govoreći pod prisegom Matobato je rekao: 'Naš posao je bio ubijati dilere droge, silovatelje i otmičare.'

No, priznao je i da njihove mete nisu uvijek bile pripadnici krim miljea. Jedna žrtva navodno je bio dečko Duterteove sestre koji ga je kritizirao dok je bio gradonačelnik Davaoa, a četvorica su bila zaštitari njegovog političkog rivala.

Jednog dužnosnika ministarstva pravosuđa Rodrigo Duterte sam je dokrajčio, tvrdi Matobato koji kaže kako se povukao iz odreda smrti jer je 'imao grižnju savjesti' te se javio u program za zaštitu svjedoka. Međutim, kad je Duterte postao predsjednik u lipnju, u strahu za život napustio je program.

Pristao je dati iskaz pred odborom Senata koji vodi istragu o masovnim ubojstvima na Filipinima. Otkada je Rodrigo Duterte predsjednik, ubijeno je više od 3000 pripadnika narko miljea.

Duterteov glasnogovornik poručio je kako je Komisija za ljudska prava već vodila istragu o optužbama koje je iznio Matobato te da su odbačene, piše Sky News.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se