Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bitka' oko Mariupolja

'Rusiji smo jasno poručili da će se, u slučaju napada, stvari drastično promijeniti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moskva će se suočiti s dodatnim sankcijama Europske unije ukoliko proruski separatisti napadnu luku Mariupolj, no ruska strana ističe da mnogi u Kijevu i izvan Ukrajine zapravo žele rat.

'Današnji izraziti problem je Mariupolj. Rusiji smo jasno poručili da ukoliko dođe do napada u smjeru Mariupolja, stvari će se drastično promijeniti, uključujući i režim sankcija', rekao je Laurent Fabius za radio France Info.

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnici na bojištu Sukob u Europi Rusija ostvarila pomake duž ratišta, pod kontrolom 18 posto teritorija Ukrajine Njemačka policija Istraga je u tijeku Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj: Ubio ih Rus

'Na europskoj razini će se ponovo postaviti pitanje sankcija', dodao je Fabius.

Optužbe postaju sve oštrije: 'Rusija je u više navrata lagala'

'Mnogi u Kijevu žele da ukrajinski mirovni sporazum propadne'

Rusija strahuje da mnogi u Kijevu, ali i neki izvan Ukrajine, žele da mirovni dogovor na istoku zemlje propadne, rekao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. On je pozvao promatrače OESS-a na nadzor povlačenja teškog oružja na istoku Ukrajine u skladu s mirovnim dogovorom postignutim 12. veljače u bjeloruskom glavnom gradu Minsku.

Proruski separatisti tvrde da su počeli s povlačenjem, no službeni Kijev kaže da ukrajinske vojne snage neće to učiniti dok ne prestanu sukobi te da pobunjenici koriste primirje kako bi nastavili s vojnim napredovanjem.

"Puno toga u ovom trenutku ovisi o iskrenom, objektivnom i nepristranom pristupu promatrača cijeloj stvari. Oni moraju zabilježiti što se događa na terenu kako bismo se zajedno uspjeli oduprijeti pokušajima da se dogovor iz Minska prikaže kao nešto što je već propalo", kazao je Lavrov tijekom razgovora s predsjednikom francuskog senata Gerardom Larcherom.

"Mnogi izvan Ukrajine i u Kijevu žele da ovo krene drugim smjerom", istaknuo je.

Mauripolj u fokusu

Na pariškom sastanku ministara vanjskih poslova Francuske, Ukrajine, Rusije i Njemačke, ukrajinski šef diplomacije Pavlo Klimkin je kazao da bi Mariupolj, lučki grad s 500.000 stanovnika, mogao biti sljedeća meta pobunjenika. Njegovo zauzimanje bi moglo otvoriti koridor prema jugu, uključujući već anektirani Krim.

Zapovjednik proruskih separatista Eduard Basurin ne krije da želi potpunu kontrolu nad dvjema istočnim provincijama, uključujući Mariupolj, ali da će to nastojati ostvariti 'pregovorima s ukrajinskom vladom'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene