Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bijela knjiga'

Evo što bi se dogodilo da se Škotska odcijepi od Ujedinjenog Kraljevstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škotski nacionalisti objavili su dokument kojim pojašnjavaju svoju ideju neovisnosti Škotske.

Neovisna Škotska zadržala bi britansku funtu, kraljicu i ostala u Europskoj uniji, ali bi imala vlastitu vojsku i sama prikupljala poreze, izjavio je predsjednik škotske vlade Alex Salmond predstavljajući u utorak svoju bijelu knjigu o neovisnosti.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Bilbau - 1 28 tisuća na ulicama Baski u Španjolskoj traže neovisnost: "Mi smo nacija" Slika nije dostupna Referendum Škoti će 2014. godine glasovati o neovisnosti od Velike Britanije

U dokumentu na 670 stranica, kojemu je cilj uvjeriti Škote da izađu na referendum 18. rujna 2014. i okončaju uniju s Engleskom dugu 306 godina, Salmond kaže da u slučaju otcjepljenja Škotske neće biti nužno podići poreze, prenosi Reuters.

>> Evo kako bi se uskoro mogle promijeniti granice Europe!

S obzirom da separatisti zaostaju u anketama, njegova Škotska nacionalna stranka (SNP) nada se da će dokument uvjeriti brojne skeptike jer odgovara na pitanja na koja je, tvrde kritičari, SNP dosad odbijala odgovoriti.

'Znamo da imamo ljude, sposobnosti i kapacitete učiniti Škotsku uspješnijom zemljom', rekao je Salmond, predsjednik vlade Škotske koja je za sada dio Ujedinjenog Kraljevstva.

Škotski porezi neće se koristiti za nuklearne programe i britanske nuklearne rakete bit će zauvijek uklonjene iz Škotske, rekao je. 'Neovisnost će učiniti Škote gospodarima vlastite sudbine', naglasio je Salmond.

Inicijativu za neovisnost Škotske pozorno motri međunarodna zajednica, a napose se prati u Kataloniji, autonomnoj pokrajini u kojoj se 80 posto stanovnika izjašnjava za neovisnost od Španjolske.

U dokumentu 'Budućnost Škotske: Vodič kroz neovisnu Škotsku' govori se o širenju prava na dječji doplatak te o ukidanju kontroverznih izmjena zakona o stanovanju koji predlaže vlada u Londonu, popularno nazvanim 'porez na spavaće sobe'.

BBC piše kako kritičari škotske vlade drže da će uspješnost dokumenta ovisiti o tome u kojoj mjeri on odgovara na zabrinutost građana oko financijskih pitanja.

Govoreći u ime britanske vlade, tajnik za Škotsku Alistair Carmichael istaknuo je da su neke politike SNP-a pod velikim znakom pitanja.

Ocijenio je 'malo vjerojatnim' da će plan škotske vlade o zadržavanju funte i usluga britanske središnje banke kao dio 'monetarne unije' s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva funkcionirati u praksi te drži da SNP mora izraditi 'plan B'.

Kritičari također upitnim drže plan škotske vlade da se riješi nuklearnih raketa Trident, koje su sada stacionirane u Clydeu, sve dok je Škotska članica NATO-a, navodi BBC. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene